10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMieii nu se mai sacrifică în public

Mieii nu se mai sacrifică în public

În Bănie nu va mai fi amenajat în această lună un loc pentru sacrificarea mieilor, obicei devenit tradiţional de Sărbătorile Pascale. Singurul spaţiu în care se puteau tăia mieii în cadru organizat era în Târgul Romaneşti, însă el a dispărut odată cu demolarea acestei zone. Conducerea SC Pieţe şi Târguri susţine că alt loc în Craiova pentru amenajarea unui astfel de spaţiu special, chiar şi provizoriu, nu există.
„Era acel spaţiu de la fostul Târg Romaneşti, pe care noi doar îl igienizam de Paşte, dar acum nu mai este. Şi nu avem posibilitatea să construim altul, pentru doar o săptămână, pentru că trebuie să aibă o serie de dotări“, a precizat directorul instituţiei, Bogdan Apostol, care susţine că sacrificarea mieilor în public nu se mai face nicăieri în Europa. În Craiova, mieii se vor comercializa numai vii şi doar în Târgul 1 Mai sau se pot cumpăra gata tranşaţi, din halele de profil ori din magazine.

Curtea şi ţara, singurele variante

Cei care vor cumpăra miei vii de Paşte nu vor avea decât o singură variantă pentru a-i sacrifica, domeniul privat. „Va fi interzisă tăierea mieilor pe domeniul public, adică prin spatele blocurilor sau pe unde mai găsesc oamenii locuri. Singura variantă este să meargă la ţară sau să-i taie în curte, cei care locuiesc la casă“, a mai spus Bogdan Apostol, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cea care se ocupa de sacrificarea mieilor în perioada de Paşte, nu avea cunoştinţă de această situaţie. „De obicei, noi primeam o cerere, după ce se amenaja spaţiul de către cei de la Pieţe. Dar până acum nu am primit nimic. Apoi ne ocupam de tot şi ne asiguram ca toate normele sanitar-veterinare să fie îndeplinite, pentru că era nevoie de un minimum de condiţii, surse de apă, loc pentru depozitarea resturilor. Oamenii trebuie să se descurce acum pe cont propriu“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII