3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAparatul dentar, între necesitate şi modă

Aparatul dentar, între necesitate şi modă

Aspectul inestetic al danturii şi durerile de maxilar sunt cele care îi determină pe adolescenţi să apeleze la un medic ortodont. Potrivit statisticilor, un adolescent din doi are dinţii stâmbi şi probleme cu dantura. Pentru aceştia, aparatul dentar este cea mai bună alegere.
Fie că este vorba despre aparate metalice sau ceramice fixe, fie că ne referim la cele mobile sau „invizibile“, tinerii sunt dispuşi să le poarte pentru a avea un zâmbet frumos pe viitor. Iar dacă acestea mai sunt şi colorate, cu atât mai bine. Pietricelele în nuanţe precum roşu, roz, galben, verde, albastru dau aparatului dentar un aspect mai plăcut şi tineresc.
„Sunt încântată de nuanţe“, afirmă Alexandra B., o tânără de 16 ani. Are aparat dentar de aproape un an, ca urmare a unui control stomatologic. „Am avut un dinte strâmb şi unul dintre profesorii de la şcoală mi-a atras atenţia în legătură cu dinţii mei. Acest lucru m-a determinat să merg la un control şi din acel moment port aparat dentar“. La început a respins această idee, din princina restricţiilor alimentare. „Am renunţat cu greu la alimentele tari şi la ideea de a muşca din mâncare. Câteodată, mai uit şi mi se dezlipesc pietricelele de pe dinţi“. Întrebată fiind ce schimbări i-au adus aceste sârmuliţe cu pietre colorate, Alexandra a spus că se simte în pas cu moda: „Îmi place să cred că sunt la modă datorită aparatului meu dentar. Cel mai mult îmi place să schimb culorile. Sunt încântată de nuanţe“. Prietenii tinerei au apreciat aspectul „amuzant“ al danturii colegei lor: „Au fost încântaţi când m-au văzut cu aparatul şi mi-au spus că am o dantură amuzantă“.

„N-aş putea sta fără aparat“
 
Mihaela S. are tot 16 ani şi poartă aparat din martie, anul trecut. Spune că dinţii strâmbi şi deplasarea maxilarului au determinat-o să îl accepte. „Mă durea foarte rău maxilarul şi am mers la diverşi stomatologi, care mi-au vorbit despre purtarea unor sârme sau a unui aparat. Am apelat la ultima variantă“. Pentru Mihaela, schimbarea nu a fost problematică. „Deşi am avut dureri la început, pentru că îmi simţeam dinţii cum se mişcă, acum m-am mai obişnuit şi este ca şi cum nu l-aş avea. Cred că mai greu o să-mi fie când o să-l dau jos, pentru că, în prezent, n-aş putea sta fără aparat“. Despre moda aparatelor dentare a aflat şi Mihaela. „Am auzit că aparatul este la modă. Nu ştiu dacă în cazul meu poate fi vorba despre asta. Tot ce pot spune este că aştept rezultatul final“, a mai spus tânăra.
Gabriel P. poartă aparat de nevoie. „Nu prea-mi place, dar am fost obligat de tatăl meu, care este stomatolog, să-mi îndrept dinţii. Pentru modelarea maxilarului şi pentru un zâmbet frumos, am trecut peste durerile puternice de la început şi îl port de aproape un an“.
Timpul în care acţionează aparatul dentar este cuprins, potrivit medicilor, între câteva luni şi doi ani şi jumătate. Preţul aparatelor diferă în funcţie de materialul din care sunt făcute: cele metalice costă 1.200 de lei, iar cele fizionomice, 1.700 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII