16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutostopul sau cum să călătoreşti gratis

Autostopul sau cum să călătoreşti gratis

Atunci când vorbim de călătorii, tot mai multe persoane optează pentru o variantă ieftină: autostopul. Acest fenomen a luat amploare în România ultimilor ani. Motivele sunt simple: poţi merge gratis oriunde, la orice oră şi, în plus, poţi să şi socializezi.
Florin Arjocu, deţinătorul blogului de călătorie www.drumliber.ro, este unul dintre cei mai cunoscuţi autostopişti din România şi are la activ peste 140.000 de kilometri în călătorii, atât în ţara noastră, cât şi în Europa.
Pentru Florin, totul a început în 2004, când împreună cu un grup de portughezi din Coimbra a descoperit Cheile Nerei, de care a rămas impresionat. „Am realizat că nu suntem cu nimic mai prejos decât celelalte ţări. De atunci mi-am propus să văd cât mai multe locuri din România“, îşi aminteşte Florin.

O călătorie: zero lei

El a ales metoda „ia-mă, nene“ pentru călătoriile sale. Costurile sunt zero. „Autostopul e gratis. În toate ţările, cu excepţia Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Rusiei, nu există noţiunea de plată la autostop. La noi, este bine să întrebi şoferul dacă te ia fără bani înainte de a urca în maşină“, a declarat Florin. Autostopiştii trebuie însă să respecte câteva reguli: prima dată se alege destinaţia şi se stabileşte traseul. Alt element important, care îi arată şoferului că ştii unde vrei să ajungi, îl constituie foile de drum. Pe ele se scriu principalele oraşe prin care treci până la destinaţie. Florin oferă câteva sfaturi celor care nu au apelat până acum la această practică: „Toţi cei care pleacă la drum ar trebui să aibă un rucsac (nu troller), întrucât acesta este mai practic. De asemenea, trebuie să mai ştie că locurile cele mai bune în care pot face autostopul sunt ieşirile din oraş, în zonele în care maşinile circulă cu viteză redusă, după un semafor sau un sens giratoriu“.
Pentru a crea o comunitate a celor care fac autostopul, Florin Arjocu a organizat anul trecut Întâlnirea Autostopiştilor din România, la Ocna Sibiului. La eveniment au participat atât persoane experimentate, cât şi amatori dornici să înveţe tainele mersului «la ocazie». Echipa DrumLiber.ro va organiza în 2011 a doua ediţie a acestei întâlniri. Pentru Florin, autostopul nu este doar o posibilitate ieftină de a călători, ci şi o metodă de autocunoaştere: „Mersul «la ocazie» e un exerciţiu bun de autocontrol, de încredere în propria persoană, de răbdare şi de flexibilitate“. 

Florentina Decă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII