11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 100 de monumente istorice, în paragină

Peste 100 de monumente istorice, în paragină

În Gorj există 511 monumente istorice înscrise în lista obiectivelor de patrimoniu naţional. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Gorj, Pompiliu Ciolacu Jr., spune că multe dintre aceste monumente au nevoie de lucrări de reabilitare şi restaurare.
Dintre cele 511 obiective înscrise în lista Ministerului Culturii, peste 100 sunt degradate, fiind afectate de trecerea timpului şi de nepăsarea autorităţilor. „Avem peste 500 de obiective prinse în lista monumentelor istorice de importanţă naţională şi nu numai. Din păcate, peste 100 necesită lucrări urgente de restaurare. Multe sunt în paragină, mai ales din lipsa banilor“, a spus Pompiliu Ciolacu Jr.
Conducerea Direcţiei pentru Cultură a declarat că procesul de restaurare a unui monument istoric este greoi şi foarte costisitor. Proiectul de restaurare a unei biserici monument istoric, de exemplu, costă aproximativ 100.000 de lei, acest lucru făcând practic imposibilă implicarea financiară a primăriilor sau a proprietarilor persoane fizice.
„În judeţul Gorj avem un singur specialist în proiecte de restaurare, autorizat de Ministerul Culturii. Doar proiectul de restaurare costă 100.000 de lei sau poate chiar mai mult. Nici primăriile nu mai au bani, iar persoanele fizice, cu atât mai puţin“, a declarat Pompiliu Ciolacu Jr. Ca procesul de restaurare să înceapă trebuie ca proprietarul monumentului să achite contravaloarea proiectului tehnic: „Oamenii nu au bani nici să-şi facă o casă“, a mai spus directorul.

Directorul cu memorie scurtă

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Gorj nu a putut să ofere ziariştilor un exemplu de monument istoric degradat. „Sunt multe, peste 100. Nu îmi amintesc unul acum. Veniţi la birou să vă spun. Pot să vă spun unul la care s-au început lucrările. La Ţânţăreni, pentru o biserică s-au primit bani“. Ciolacu Jr. a fost numit director în iunie 2009, schimbat pentru câteva luni şi numit din nou în septembrie 2010. Acesta este şi cântăreţ de muzică folk.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII