10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnvăţământ de calitate nemţească

Învăţământ de calitate nemţească

Sistemul de învăţământ din România a suferit numeroase modificări în ultimii ani. Mulţi elevi şi studenţi se plâng de calitatea învăţământului şi optează să meargă la studii în străinătate. Printre ei se află şi craioveanca Antonia Kiss, care a ales Germania. Studiază economia la „Eberhard Karls“ Universität Tübingen şi crede în seriozitatea şi calitatea sistemului occidental. Se bucură de prestigiul calităţii nemţeşti şi vorbeşte despre diferenţele dintrte cele două tări. „În Germania, studenţii au o mare libertate, iar la cursuri nu se face prezenţa deoarece sunt foarte mulţi participanţi la ore. În schimb, examenele sunt foarte grele şi nu există posibilitatea anulării lor şi nici a repetării anului. Pentru fiecare examen ai doar două încercări, iar dacă nu reuşeşti, eşti exmatriculat“, spune Antonia Kiss.

Costurile studiului în străinătate

Antonia locuieşte într-un apartament din Stuttgart, la 40 de kilometri distanţă de facultate, şi face naveta. Cea mai grea provocare pentru ea a fost acomodarea cu limba germană. „Pentru mine este destul de greu să învăţ, deoarece nu înţeleg toţi termenii, majoritatea fiind de specialitate economică“, mărturiseşte Antonia. Partea financiară nu este tocmai uşor de suportat pentru un român la o facultate din Germania. Tânăra enumeră câteva dintre costurile studiului în această ţară: „Taxa la facultate este de 1.200 de euro pe an, dar apar şi alte cheltuieli, precum chiria, mâncarea, cărţile, transportul, care ajung şi ele la aproximativ 600 de euro pe lună“. Antonia consideră că în România se pot aduce multe schimbări, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul: „Ar trebui să înceteze această modă de a se plăti examenele sau absenţele. În primul rând, se încalcă anumite principii, dar cel mai grav este că studentul nu mai are nici o motivaţie să înveţe atunci când ştie că poate obţine totul atât de lejer“.
În planurile ei de viitor, Antonia exclude varianta să se stabilească definitiv în Germania după terminarea facultăţii. Pentru ea, studiul în străinătate este doar o metodă de aprofundare a cunoştinţelor şi de perfecţionare: „Am ales profilul de economie internaţională tocmai pentru a nu fi nevoită să rămân toată viaţa în Germania. Cu această facultate am posibilitatea să plec în orice ţară. După terminarea studiilor şi, probabil, a încă doi, trei ani de experienţă în Germania o să mă întorc în România. Doar aici mă voi simţi realizată“.

Florentina Decă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII