14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCircuitul şpăgii în vamă

Circuitul şpăgii în vamă

Pentru a dovedi modul organizat în care unii poliţişti de frontieră şi vameşi de la PTF Siret luau mită, un investigator sub acoperire a fost numit la conducerea punctului de trecere a frontierei, acesta primind îndrumări de la fostul şef, Aurel Anea, potrivit referatului DNA.

„În vederea dovedirii modului organizat în care se lua mită al PTF Siret, a fost desemnat al doilea investigator sub acoperire, sub identitatea Mădălin Ionescu, care a fost numit în funcţia de şef al PTF Siret, în locul lui Anea“, se arată în referatul cu propunerea de arestare înaintat vineri instanţei, obţinut de NewsIn.
După această numire, investigatorul sub acoperire, al doilea infiltrat la anchetatori, a primit indicaţii de la fostul şef al PTF Siret, Aurel Anea, în legătură cu funcţionarea reţelei din vamă.
Anea i-a explicat investigatorului sub acoperire ca pentru a trece frontiera cu 30 de baxuri de ţigări, vameşul primea 150 de lei, iar poliţistul de frontieră – 50 de lei. Vameşii iau triplu faţă de poliţişti „pentru că aşa este modelul“, ar fi explicat fostul şef al PTF Siret.
Fiind întrebat de investigatorul sub acoperire câţi bani se fac pe tură, Anea a povestit că „pe turele lui Strugar şi Simota cam 70-80 de milioane pe tură, iar pe turele lui Coroi şi Chirilă – 200-250 de milioane“.
Potrivit DNA, algoritmul împărţirii banilor ce reveneau şefului PTF Siret, între Aurel Anea şi investigatorul sub acoperire, a fost stabilit astfel: 60% pentru Mădălin Ionescu şi 40% pentru Aurel Anea.

DNA: Un inculpat i-a predat o lecţie de luat mită investigatorului sub acoperire
 
Unul dintre inculpaţii din cazul de amplă corupţie de la frontiera Siret i-a „predat“ o lecţie de luat mită unuia dintre investigatorii sub acoperire ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, situaţia insolită fiind prezentată judecătorului de către anchetatorii DNA.
Procurorii anticorupţie arată că investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda „primeşte o lecţie de luat mită de la Cristian Nicolovici“. Nicolovici îi spune investigatorului sub acoperire „că e bine că stă să observe să-şi facă ochiul“.
„«Tu când ai venit, îţi faci ochiul, tu deja ştii,…. acela, pac, aha, aha…»“, îi spune Nicolovici investigatorului sub acoperire, procurorii arătând că anchetatorul „este învăţat să se uite la data eliberării paşaportului, la regiunea ţării din care provine terţul, care oferă mită, astfel încât atunci când pune mâna pe bani să ştie pentru ce o face“. Procurorii indică alt fragment dintr-o înregistrare în care investigatorului i se spune: „adică tu când ai pus mâna să ştii, frate, pentru ce…“.

Tonetele – văzute de toţi poliţiştii de frontieră „ca maşini de făcut bani“

Pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară sunt amplasate tonete în care îşi desfăşoară activitatea poliţişti de frontieră ce verifică documentele de călătorie sau de identitate şi se ocupă de implementarea datelor în programe de gestionare a unor asemenea informaţii.
Procurorii arată că la diferite intervale de timp în tonetă îşi făcea apariţia şeful de grupă sau alt poliţist care colecta banii strânşi de lucrătorii de poliţie, după care îi depozita în anumite locuri bine stabilite. Unii poliţişti fie predau sume de bani în palmă, simulând un salut, o strângere de mână, fie stingeau becul şi predau banii pe întuneric, schimburile de replici fiind şoptite.
Potrivit acestora, cel care venea să colecteze mita avea uneori „câte o replică mobilizatoare“: „Adrian Iuga: Auzi, Grig? Tu eşti om de 20 pe oră! Daniel Grigoraş: Da, da, da. Aşa este….“, i-a spus agentul principal Iuga agentului principal Grigoraş, când, pe 18 decembrie, în cursul nopţii, a venit să colecteze de la acesta „un teanc de bani“. Această modalitate, notează procurorii, de colectare periodică a banilor era menită să împiedice descoperirea asupra acelora care iau nemijlocit mită, în eventualitatea unui control inopinat, a unor sume mari de bani.

Au fost şi vremuri mai bune: „Plecai cu sacoşa de bani acasă!“….

Procurorii arată că din acelaşi motiv banii erau ascunşi până la ieşirea din tură „cel mai adese“ în mobilierul laboratorului criminalistic.
„Înainte de terminarea turei, în incinta laboratorului criminalistic pe o canapea, anumiţi poliţişti, unii dintre ei fiind şefi de tură sau de grupă, aranjează toţi banii colectaţi pe tura respectivă, pe cupiuri de 10, 50, 100 de lei sau valută, îi numără, apoi îi împart în teancuri conform unor cote stabilite dinainte în vederea redistribuirii lor către fiecare lucrător din tură.
De exemplu, un poliţist care a lucrat în tura respectivă la tonetă primeşte între 1.000 şi 2.000 de lei. Partea din mită încasată de fiecare diferă în raport de contribuţia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrier discută cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tură sau alta, după spusele sale, două-trei milioane – „mizilic“. Nu uită însă să adauge, cu privire la riscul celor din tonete: „dacă îţi dă unul 100, 200 de mii şi îţi tremură curul (…), nu ştii dacă să o iei sau nu!“. Într-o altă discuţie, el arată că au fost şi vremuri mai bune: „Plecai cu sacoşa de bani acasă!“, „băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII