17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii, obligaţi să plătească analizele gratuite

Bolnavii, obligaţi să plătească analizele gratuite

După ce au aşteptat o lună ca să beneficieze de gratuitatea analizelor medicale, bolnavii veniţi ieri la recoltare la laboratoarele de analize medicale au aflat că, de fapt, trebuie să-şi plătească analizele sau să aştepte o lună. Vinovată de încurcătură este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Nu mai este un secret pentru nimeni că pentru a beneficia de analize medicale gratuite trebuie să te programezi din timp la un laborator medical care are contract cu casa de asigurări de sănătate. Aşa s-a întâmplat şi la Policlinica „Sf. Ilie“ din Craiova, unde zeci de bolnavi au fost programaţi încă de luna trecută să vină la analize pe 2 februarie. Dar ieri, când s-au prezentat la policlinică, au avut o surpriză neplăcută.
„Am fost programat pentru un exudat faringian, dar când am venit la programare mi s-a spus că nu mai sunt fonduri. Aveam de ales între a aştepta încă o lună şi a-mi face analizele cu bani. Până la urmă le-am făcut cu bani. Am dat 36 de lei pentru că nu mai am încredere că luna viitoare se va respecta programarea. Este o mare bătaie de joc“, a spus craioveanul Florea Barbu.
Acesta nu era singurul în această situaţie. Câteva zeci de bolnavi care s-au dus ieri să-şi facă analizele la „Sf. Ilie“ au păţit la fel.

Fonduri ciuntite fără preaviz

Reprezentanţii Policlinicii „Sf. Ilie“ susţin că regretă situaţia neplăcută în care i-au pus pe bolnavi, dar că vina nu le aparţine.
„Am făcut programările pe o anumită sumă de bani pe care trebuia să o primim de la Casa de Asigurări de Sănătate. Când au venit fondurile, erau la jumătate faţă de cât ne aşteptam, iar noi apucaserăm să programăm bolnavii“, a declarat asistenta Mariana Neamţu, reprezentant al Policlinicii „Sf Ilie“.
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a confirmat faptul că s-au efectuat reduceri de fonduri. Acest lucru s-a făcut la Bucureşti, adică de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără nici un preaviz, după ce laboratoarele de analize medicale apucaseră să-şi facă programările, aşa cum le obligă legea.
„Programările la furnizorii de servicii paraclinice s-au făcut în luna decembrie 2010 pentru luna ianuarie 2011, conform procedurii anilor anteriori, dar anul acesta prevederea bugetară pentru acest capitol a venit mai mică, nepermiţând repartizarea fondului conform consumului mediu lunar al fiecărui furnizor“, a explicat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.

Fonduri

Potrivit CAS Dolj, valoarea contractului pentru analize medicale cu Policlinica „Sf. Ilie“ pe primele trei luni din 2011 este de 25.624,24 lei, dintre care 13.260,74 lei au fost alocaţi pentru martie, iar pentru ianuarie şi februarie, câte 6.181,75 lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII