22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Un nou bir pe spitale

Spitalele vor fi obli-gate să plătească sume mari de bani în vederea acreditării. Unităţile sanitare care nu îşi permit această taxă nu vor avea voie să aibă contract cu casa de asigurări de sănătate şi se vor închide.

În plină criză a sistemului sanitar, guvernul a inventat un nou bir pe spinarea spitalelor. Este vorba despre taxa de acreditare a acestor unităţi sanitare, care trebuie plătită unui organism recent înfiinţat – Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) – aflat sub coordonarea directă a premierului.
Această taxă, stabilită pentru anul 2011, este de 240 de lei pe pat de spital, pentru un ciclu de acreditare de cinci ani. La o asemenea valoare, Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, ar fi nevoit să plătească aproximativ 360.000 de lei, din bugetul şi aşa sărac al unităţii sanitare.
Ideea evaluării, în sine, nu este deloc rea. Spitalele ar fi forţate să se ridice la anumite standarde privind calitatea actului medical. Ar trebui, de pildă, să nu fie mai mult de şase paturi într-un salon, fiecare pat să aibă un spaţiu aferent de şapte metri pătraţi, aparatura medicală să fie în stare foarte bună, spitalul să aibă suficiente cadre medicale specializate, circuite corespunzătoare etc. Cu alte cuvinte, spitalul trebuie să fie perfect dotat şi funcţional pentru a oferi servicii de calitate bolnavilor.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea acreditării sunt foarte multe şi irealizabile în prezent din cauza fondurilor insuficiente. Din cele 14 spitale doljene înregistrate la CoNAS, de pildă, nici unul nu ar putea să obţină acreditare.

Spitalele nu au nevoie de acreditare

Deocamdată, însăşi ideea acreditării în 2011 este pusă sub semnul întrebării. CoNAS aşa ar dori, dovadă fiind graba cu care a anunţat, cu puţin înainte de Anul Nou, taxa pentru 2011. Pe de altă parte, contractul-cadru întocmit de Ministerul Sănătăţii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi adoptat prin hotărâre de guvern nu prevede pentru acest an obligativitatea acreditării. „Spitalele care nu vor obţine acreditare nu vor putea să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate. Dar, deocamdată, nu se va putea aplica pentru că, în contractul-cadru privind finanţarea serviciilor medicale în sistemul asigurărilor de sănătate în 2011-2012, nu se precizează nimic despre acreditare“, susţine dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Cu alte cuvinte, spitalele ar putea avea nevoie de acreditare abia din 2013. Aceeaşi idee o susţine şi conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova – o unitate sanitară cu multe probleme – care vede în 2011 un an de pregătire în vederea obţinerii acreditării. „În 2011, spitalele au obligaţia să înceapă activităţile de pregătire în vederea acreditării. Pentru spitalul nostru trebuie făcute eforturi deocamdată pentru încadrarea lui într-un grad înalt de competenţă, ceea ce implică o anumită dotare cu aparatură, resurse umane şi servicii medicale complexe. De aici pornind, spitalul va avea o cale lungă de urmat în vederea acreditării“, susţine conf.dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Dacă procedura de acreditare a spitalelor va începe în acest an, rămâne până la urmă la latitudinea premierului, în subordinea căruia se află Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.

Cine este CoNAS?
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor este un organ colegial de conducere şi este formată din şapte membri, reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, guvernului, Academiei Române, Colegiului Medicilor din România, Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România. În subordinea ei funcţionează un aparat tehnic care are circa 30 de angajaţi, dintre care şase pe posturi de directori. Deşi funcţionează din 2008, instituţia nu a dat până acum nici o acreditare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII