17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicrobuze noi pentru elevii de la sate

Microbuze noi pentru elevii de la sate

Veşti bune pentru elevii din mediul rural. Începând de săptămâna viitoare, aceştia nu vor mai fi nevoiţi să se trezească dis-de-dimineaţă şi nici să străbată kilometri întregi prin frig pentru a ajunge la şcoală. În Dolj, au fost distribuite primele trei microbuze dintr-o serie de multe altele care vor ajunge în judeţ până la sfârşitul lui 2011.

Sfârşitul anului a venit cu o mare bucurie pentru copiii din comunele Braloştiţa, Gogoşu şi Murgaşi.
„Miercuri (ieri – n.r.) au plecat către comunele selectate cele trei microbuze care au fost repartizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în prima tranşă. Transportul elevilor din aceste comune către unitatea şcolară şi invers va fi mult mai uşor“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a explicat că la nivelul judeţului Dolj mai sunt comune care au nevoie de microbuze, dar acestea vor veni în cursul anului 2011.
Cele trei comune care au primit săptămâna aceasta microbuzele au fost alese în funcţie de numărul de elevi care trebuie transportaţi. „Repartizarea lor s-a făcut în baza analizei de oportunitate, ca urmare a faptului că, între timp, au fost comasate mai multe unităţi şcolare. În afara celor trei microbuze distribuite astăzi (miercuri – n.r.), avem 80 de microbuze (66 aparţin consiliilor locale şi 14 sunt în administrarea şcolilor). Cele trei microbuze distribuite astăzi vor fi administrate tot de CL, cu obligativitatea întreţinerii lor“, a declarat Eugen Georgescu, prefectul judeţului Dolj.

„Copiii din Gogoşiţa trebuia să parcurgă patru kilometri până la şcoală“

Pentru copii, aceste microbuze sunt nepreţuite, mai ales că unii dintre ei, fie vară, fie iarnă, erau nevoiţi să parcurgă kilometri întregi pentru a merge la şcoală sau la grădiniţă.
„După comasare, Şcolile din Ştefănelul şi Gogoşiţa au venit la Gogoşu. Copiii din Ştefănelul trebuia să parcurgă, fie pe jos, fie cu căruţa, doi kilometri până la şcoală, iar cei din Gogoşiţa – aproximativ patru“, a precizat prof. Veronica Boldeanu, directoarea Şcolii din Gogoşu. Aceasta a explicat că mai greu era pentru preşcolari.  „Acest microbuz este binevenit, deoarece copiii făceau un efort deosebit să vină la grădiniţă. Ca să fie la ora 8.00, cei din Gogoşiţa trebuia să se trezească la ora ora 5.30-6.00. În plus, când era umed afară, ajungeau la şcoală cu hainele ude“, a adăugat Boldeanu. În timp ce copiii din Ştefăneşti frecventau mai des şcoala, cei din Gogoşiţa aveau şi pauze. În plus, tot mai mulţi părinţi au refuzat să-şi mai aducă la grădiniţă copiii. Acum însă, odată cu primirea microbuzului, lucrurile s-ar putea schimba.

„Micuţii trebuia să plece de acasă de la ora 6.00“

Sfârşitul de an a venit şi în sprijinul copiilor din comunele Braloştiţa şi Murgaşi, unde exista un autobuz pentru transportul elevilor, dar nu făcea faţă.
„Pentru comuna Braloştiţa, este binevenit acest microbuz datorită faptului că microbuzul pe care-l avem nu făcea faţă, pentru că nu se încadra în programul şcolar. Trebuia să facă dimineaţa trei-patru curse, după-amiaza trei-patru curse şi de multe ori, pentru că nu aveau loc, copiii plecau pe jos“, a spus Dumitru Amza, primarul comunei Braloştiţa. Acolo, elevii din Schitu şi Sfircea erau nevoiţi să se deplaseze zilnic patru kilometri în fiecare zi până la Braloştiţa, iar cei Ciocanele şi Racoviţa – şase kilometri zilnic la şcoala din Valea Fântânilor. O situaţie similară este şi în comuna Murgaşi, unde exista un singur mijloc de transport pentru cei 80 de copii.
„Microbuzul nu a fost al nostru, ci a fost luat prin transfer de la Greceşti, după comasare, pentru a duce la Şcoala Murgaşi elevii din Rupturi, Veleşti, Balota de Sus, Balota de Jos, Buştean. Trebuia să facem trei drumuri ca să-i ducem pe toţi la şcoală. Micuţii trebuia să plece de la ora 6.00 ca să poată să se încadreze în programul şcolar“, a afirmat Constantin Nedelea, primarul comunei Murgaşi. Acesta a explicat că elevii din satul Rupturi până în satul Murgaşi trebuie să parcurgă zilnic aproximativ 14 kilometri pentru a veni la şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII