6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiltru istoric pe canalizarea Craiovei

Filtru istoric pe canalizarea Craiovei

De ieri, apele râului Jiu sunt mai curate de la Făcăi în jos. Asta pentru că rezidualele Craiovei nu mai intră la fel de murdare, după ce a fost pornită instalaţia de curăţire mecanică de la staţia de epurare.

Staţia de epurare a Craiovei a fost pornită ieri, după 22 de ani de aşteptare. Instalaţiile funcţionează deocamdată în treapta întâi, mecanică, urmând ca, potrivit graficului de lucrări, în iunie 2011 să cupleze la capacitatea maximă de epurare. Adică, din vara anului viitor, apele reziduale să fie tratate inclusiv biologic şi chimic. Manevrele de aprindere au fost făcute ieri în prezenţa autorităţilor publice, a constructorului EMIT (Ercole Marelli Impianti Tecnologici) S.p.A. şi a consultantului de proiect Eptisa. Staţia de epurare de la Făcăi este a treia componentă a programului ISPA în Craiova, de 70 de milioane de euro, care mai cuprinde reabilitarea canalizării şi a reţelei de alimentare cu apă. Viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă, a afirmat că staţia este foarte importantă nu numai prin prisma impactului asupra mediului, ci şi datorită faptului că legislaţia europeană în domeniu este de acum respectată şi la Craiova. „Conform normelor europene, fără staţie de epurare operatorul din Craiova nu ar mai fi avut voie să facă nici măcar un branşament pe canalizare. Înseamnă că de acum îşi poate dezvolta activitatea“, a spus Mărinică Dincă. Acesta a ţinut să mulţumească în mod special firmei EMIT S.p.A. pentru puterea de mobilizare, în condiţiile în care italienii au preluat practic şase ani de nerealizări, după ce prin staţie au mai trecut din 2003 italienii de la Termomeccanica S.p.A. şi turcii de la System Yapi. Managerul de proiect pentru România al EMIT, Andrea Sgorbini, le-a dat asigurări autorităţilor din Craiova că greul a trecut, iar până în iunie 2011 activitatea se va desfăşura fără probleme. „Eram zece oameni la început aici. Acum suntem 250. Avem subcontractori specializaţi şi care fac lucrări de calitate, avem sprijinul autorităţilor şi al consultantului Eptisa. Consider că în aceste circumstanţe derularea în continuare a proiectului va fi confortabilă“, a spus Andrea Sgorbini.

Apă „de băut“

Staţia de epurare de la Făcăi va avea o capacitate finală de deservire pentru 385.000 de locuitori. La această oră, echipamentele tratează apa uzată preluată din canalizarea Craiovei numai mecanic: filtrare primară prin grătare, separarea grăsimilor şi a nisipului şi decantare. Lucrările la celelalte secţiuni ale staţiei, de tratare biologică şi chimică şi de decantare finală, sunt realizate în proporţie de 45%. „La final, apa deversată trebuie să fie practic bună de băut“, a spus viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.

Istoricul staţiei

Staţia de epurare de la Făcăi a fost începută în 1988, însă investiţia n-a supravieţuit Revoluţiei. După alte câteva încercări nereuşite de reluare, abia după zece ani, în 1998, autorităţile au venit cu propunerea de a include reabilitarea staţiei în proiectul ISPA, cofinanţat 75% cu fonduri europene nerambursabile. În 2003 a fost atribuit contractul firmei Termomeccanica S.p.A. În 2006 a fost reziliat contractul pentru nerespectarea clauzelor de către firma italiană. Un an mai târziu câştiga contractul grupul turc System Yapi, care însă a clacat din pricina lipsei de fonduri în 2009. Italienii de la EMIT, parteneri ai turcilor, au rămas între betoanele de la Făcăi, reuşind să aducă pe făgaşul normal investiţia de 26 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII