12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrograme naţionale pentru reducerea incidenţei cancerului din 2011

Programe naţionale pentru reducerea incidenţei cancerului din 2011

Ministerul Sănătăţii va derula, în perioada 2011-2012, noi programe naţionale, cele mai importante dintre acestea fiind cele pentru reducerea incidenţei cancerului şi pentru fertilizarea in vitro, potrivit reprezentanţilor ministerului.
În scopul reducerii incidenţei cancerului în România, va fi derulat Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a unor forme de cancer (cancerul de col uterin, mamar, colorectal). Acesta va fi demarat, din 2011, după modelul proiectului-pilot realizat în cadrul Institutului Oncologic „I.C. Chiricuţă“ din Cluj-Napoca.
În premieră, Ministerul Sănătăţii va implementa Subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în cadrul căruia se vor asigura fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, mai spun reprezentanţii ministerului.
De asemenea, vor exista două programe noi, Subprogramul privind protejarea sănătăţii publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentari şi de nutriţie şi Subprogramul de supraveghere a stării de sănătate a populaţiei, prin care Ministerul Sănătăţii îşi propune derularea unor campanii pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
„În premieră am propus ca programele naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii să se desfăşoare multianual pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor. În următorii doi ani, programele naţionale de sănătate se vor baza pe obiectivele şi priorităţile politicilor de sănătate publică, ce reflectă atât obligaţiile asumate în domeniul sănătăţii, cât şi priorităţile naţionale identificate în domeniul promovării sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor şi asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratament specific adecvat“, a spus ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Programele naţionale de sănătate se vor derula în baza unei hotărâri de guvern care a fost aprobată ieri de executiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU