10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea Petre Petrescu, la rejudecare

Afacerea Petre Petrescu, la rejudecare

Dosarul de abuz în serviciu al fostului primar din Scaieşti şi al secretarei consiliului local din aceeaşi comună doljeană va fi judecat din nou. Aşa a decis săptămâna trecută Curtea de Apel Craiova, ştergând astfel cu buretele cei trei ani de procese.

Curtea de Apel Craiova şi-a anunţat săptămâna trecută decizia în dosarul penal în care erau judecaţi pentru abuz în serviciu fostul primar al comunei Scaieşti, Barbu Calotă, şi cumnata lui, Irena-Daniela Calotă, secretara Primăriei Scaieşti. După trei ani de procese şi două amânări ale pronunţării unei hotărâri în acest dosar, instanţa a decis pe 23 decembrie să caseze sentinţele date în primă instanţă şi în apel şi să trimită cauza spre rejudecare la Judecătoria Filiaşi. Cei trei ani de judecată de până acum au fost astfel irosiţi atât pentru inculpaţi, cât şi pentru procurori.

Afacere de partid

Afacerea în urma căreia Barbu şi Irena Calotă s-au ales cu dosar penal datează din 2002 şi pare să fie, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în folosul familiei liderului pesedist doljean Ion Prioteasa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi al PSD Dolj, dar şi al cumnatului său, deputatul Petre Petrescu, secretar executiv al PSD Dolj, şi, la acea vreme, vicepreşedinte al CJ Dolj. Concret, este vorba despre modalitatea prin care Primăria Scaieşti, condusă pe atunci de un primar pesedist, s-a ales cu sediu, cumpărat la un preţ supraevaluat de la firma lui Petre Petrescu.
Potrivit procurorilor, filiera a fost următoarea: în toamna anului 2002, SC MONDIAL SRL Craiova, administrată de Natalia Prioteasa, soţia actualului preşedinte al CJ Dolj, Ion Prioteasa, a achiziţionat fostul Agromec Scaieşti cu suma de 77.123 de lei. Tranzacţia privea locaţiile din Scaieşti, Coţofenii din Dos şi Raznic, incluzând circa 10 ha de teren şi 11 clădiri.
Ulterior, pe 11 decembrie 2003, fără să facă nici o reabilitare, SC MONDIAL a vândut fostul Agromec Scaieşti, în integralitate, la acelaşi preţ cu care îl achiziţionase, către SC PET PERS INVEST SRL Craiova, firma lui Petre Petrescu (cumnatul lui Ion Prioteasa). Pe 23 noiembrie 2005, Petre Petrescu a făcut afacerea vieţii lui, vânzând doar două din cele 11 clădiri ale fostului Agromec către Consiliul Local Scaieşti, reprezentat de primarul pesedist Barbu Calotă şi cumnata lui, secretara primăriei, Irena-Daniela Calotă.

Achiziţii de la naşu’

Cei doi reprezentanţi ai Primăriei Scaieşti îl ştiau bine pe cel cu care au încheiat afacerea. Primarul Calotă a fost coleg de facultate cu Petre Petrescu, iar secretara Irena Calotă îl are naş pe acelaşi Petre Petrescu. Şi poate n-ar fi fost nici o problemă dacă pe cele două clădiri – în aceeaşi stare de degradare – nu s-ar fi plătit de la bugetul localităţii suma de 70.000 de euro, adică 256.410 lei la cursul de la acea dată (de trei ori mai mult decât plătise Petre Petrescu pe… 11 clădiri). Ulterior, pentru a le face funcţionale, acelaşi primar a mai investit în respectivele clădiri 40.759 de lei.
Procurorii au considerat că primarul pesedist şi cumnata lui, secretara Primăriei Scaieşti, ar fi supraevaluat valoarea imobilelor cu – potrivit expertizei din faza de urmărire penală – 142.807 lei, bani scoşi din bugetul local şi băgaţi în buzunarul actualului deputat Petre Petrescu. Drept urmare, Parchetul Filiaşi a dispus trimiterea în judecată a celor doi reprezentanţi ai Primăriei Scaieşti, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Proces cu repetiţie

În primă instanţă, Judecătoria Filiaşi a dat crezare celor doi inculpaţi, care şi-au susţinut nevinovăţia. Instanţa i-a achitat pe Barbu şi Irena Calotă, bazându-se pe o nouă expertiză făcută la cererea celor doi, din care reieşea că… nu există nici un prejudiciu. Procurorii au făcut însă apel, care s-a judecat la Tribunalul Dolj.
Pe 29 aprilie 2010, instanţa din strada Brestei a desfiinţat sentinţa dată la Filiaşi, apoi, rejudecând cauza pe fond, i-a găsit vinovaţi de abuz în serviciu pe cei doi inculpaţi. Fostul primar, Barbu Calotă, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar secretara Irena-Daniela Calotă a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Cum era de aşteptat, inculpaţii au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova. Această din urmă instanţă a decis săptămâna trecută să caseze ambele sentinţe anterioare din acest dosar şi să retrimită cauza la Judecătoria Filiaşi, pentru a fi judecată de la început. Alt timp pierdut, alţi bani cheltuiţi pe avocaţi, alte expertize…

Suspendare doar pe jumătate

Art. 94 litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici prevede că raporturile de muncă ale funcţionarilor publici „se suspendă de drept“ în situaţia în care faţă de aceştia „s-a dispus trimiterea în judecată“ pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. În baza acestui text de lege, Barbu Calotă a fost suspendat din funcţia pe care o deţinea în ultima vreme – aceea de director economic la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. În schimb, Irena-Daniela Calotă este în continuare secretar al Consiliului Local Scaieşti, deşi primarul comunei trebuia să o suspende automat la data trimiterii sale în judecată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII