24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Vîntu vrea la Viena

La termenul de vineri al procesului în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este judecat, alături de Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, judecătoarea a citit rechizitoriul înaintat de Parchet şi i-a întrebat pe cei trei dacă vor să dea declaraţii în faţa instanţei.
Vîntu a declarat că se prevalează de dreptul la tăcere până când vor fi audiate, în şedinţă publică, înregistrările depuse la dosar de procurori, rezervându-şi dreptul de a face o declaraţie în faţa instanţei după acest moment. Aceeaşi poziţie a fost împărtăşită şi de Ţurcan şi Stoian.
Pe de altă parte, avocaţii omului de afaceri au solicitat instanţei să le permită să copieze suporţii optici depuşi la dosar, care conţin interceptările făcute în acest caz, pentru a le putea asculta şi a vedea dacă transcrierile de la dosar sunt complete. Procurorul de şedinţă a fost de acord cu solicitarea avocaţilor, însă judecătoarea a decis să respingă această cerere, adăugând că le va permite avocaţilor să copieze suporţii optici după ce vor fi desigilaţi, iar conţinutul lor va fi ascultat în şedinţă publică.

Afecţiunile cardiace de care suferă Vîntu, constatate de ginecolog

Totodată, apărătorii lui au mai cerut instanţei să îi permită acestuia să părăsească ţara, în perioada 10-24 ianuarie 2011 (omul de afaceri are impusă interdicţia de a părăsi ţara – n.r.), pentru a merge la o clinică din Viena, la un consult medical cardiologic. Avocaţii au depus la dosar şi o serie de acte medicale, însă instanţa a decis că trebuie să fie depuse şi alte documente, pentru a se putea pronunţa asupra cererii. În plus, judecătoarea a cerut depunerea la dosar a documentelor medicale în original, nu traduse şi legalizate, spunând că are nelămuriri cu una dintre recomandări, care ar fi semnată de un medic cu specializarea ginecologie. În replică, atât Vîntu, cât şi avocaţii săi au susţinut că recomandarea a fost dată de şeful clinicii, care într-adevăr are această specializare, însă în baza unui consult realizat de alt medic, cardiolog.
De asemenea, avocaţii au cerut ca instanţa să încuviinţeze efectuarea unei expertize medico-legale, care să arate dacă starea de sănătate a lui Vîntu îi permite acestuia să participe la termenele de judecată. Instanţa a decis şi în cazul acestei cereri să o discute după depunerea altor documente medicale.
Judecătoarea a dispus, tot în urma unei cereri venite din partea avocaţilor, să ceară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cele două încheieri de şedinţă prin care a dispus interceptarea, în baza Legii siguranţei naţionale, a convorbirilor telefonice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 7 ianuarie 2011, când urmează să fie audiate interceptările telefonice făcute în acest dosar.

Favorizarea infractorului

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată, pe 12 octombrie, de procurorii Parchetului General, pentru favorizarea infractorului, în dosarul privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa, alături de Octavian Ţurcan şi de Alexandru Stoian.
Vîntu şi Stoian sunt acuzaţi că l-au sprijinit pe Nicolae Popa, făcând demersuri pentru îngreunarea procedurilor de extrădare din Indonezia, potrivit Parchetului General. Din probele administrate în cursul urmăririi penale a reieşit că, în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 de euro, convenite cu Nicolae Popa, două tranşe de 50.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, se arată în comunicatul citat.
Procurorii spun că suma îi era necesară lui Nicolae Popa pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie.
Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în acest scop, Vîntu a identificat şi  modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Transferul sumei de 50.000 de euro a fost pus în executare de către Octavian Ţurcan.
De asemenea, din probele administrate a mai rezultat că, pe 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis altă tranşă, de 20.000 de euro, sumă ce urma să fie folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare, se arată în comunicatul Parchetului General.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII