16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronul Cerealcom, cercetat de DNA

Patronul Cerealcom, cercetat de DNA

Întâiul agricultor al Olteniei, Mihai Anghel, este bănuit că şi-a „tras“ din bugetul statului restituiri ilegale de TVA de câteva milioane de euro, printr-o schemă în care ar fi inclus toate firmele pe care le controlează.

Cel mai cuprinzător dosar penal aflat în prezent pe masa procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) poartă pe copertă numele lui Mihai Anghel, magnatul agriculturii din Oltenia. Anghel este cercetat pentru un şir de returnări ilegale de TVA care l-ar face să roşească de invidie până şi pe Genică Boerică.

TVA de mari proporţii

Încă din anul 2006, poliţiştii specializaţi în macrocriminalitate economico-financiară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au început cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorilor DIICOT Craiova.
Anchetatorii au stabilit că Anghel a obţinut în perioada 2002 – 2006, prin intermediul firmelor sale, returnări de TVA de peste 16 milioane de lei – aproximativ cinci milioane de euro la acea dată – de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Beneficiare efective ale acestor restituiri de TVA sunt: SC Cerealcom SA (4,5 milioane de lei), SC Cervina SA Segarcea (3,4 milioane de lei), SC Oltyre SA Craiova (2,8 milioane de lei), SC Redias SA Redea, judeţul Olt (4,9 milioane de lei), SC Crama Segarcea SRL (370.000 de lei). În acest dosar, Mihai Anghel este cercetat pentru că, în baza unor facturi privind achiziţia unor utilaje agricole, a solicitat şi obţinut rambursări de TVA de la DGFP Dolj. Ulterior, însă, facturile de achiziţie au fost stornate, iar utilajele refacturate în mod succesiv către toate celelalte firme deţinute de omul de afaceri.
Cercetările procurorilor DIICOT şi ale ofiţerilor de la Crimă Organizată au vizat un grup de 15 persoane, despre care se bănuieşte că a fost coordonat chiar de patronul Cerealcom. Acuzaţiile vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fapte sancţionate de legea penală cu până la 20 de ani de închisoare.

Preluare cu semne de întrebare

În toamna anului 2008, dosarul a fost declinat de procurorii DIICOT la colegii lor de la DNA Craiova, din cauza faptului că prejudiciul depăşeşte suma de un milion de euro. Cauza este atât de complexă încât procurorii craioveni au cerut sprijinul colegilor de la DNA central pentru stabilirea prejudiciului. Expertiza durează deja de 14 luni, iar anchetatorii DNA tot nu au reuşit să afle la cât se ridică suma obţinută ilegal de la buget de firmele lui Anghel. În plus, experţii mai au de lămurit şi aspectele privind preluarea de către magnat a firmelor Cerealcom şi Cervina.
Primele calcule ale anchetatorilor, făcute pe vremea când dosarul era încă la DIICOT Craiova, indicau că Anghel ar fi pus mâna pe acţiunile Cerealcom fără o reevaluare a capitalului social, a cărui valoare reală era de peste 12,5 milioane de lei, de aproape şapte ori mai mult decât cele 1,9 milioane de lei plătite de omul de afaceri. Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în cazul SC Cervina SA Segarcea, prejudiciul creat bugetului de stat prin nereevaluarea patrimoniului fiind de peste 7,5 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII