16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAeroportul Craiova, la standardele UE

Aeroportul Craiova, la standardele UE

De ieri, călătorii beneficiază de unul dintre cele mai moderne aeroporturi din ţară, investiţiile făcute aici de CJ Dolj urmând să ajungă în următorii ani la circa 10.000.000 de euro. Din 2011, singura aerogară din Oltenia va primi zboruri directe către Barcelona şi Londra.  

Din 2011, oltenii vor putea folosi Aeroportul Internaţional Craiova pentru zboruri directe către două noi destinaţii – Barcelona şi Londra, a anunţat ieri Nicolae Petrov, preşedintele Carpatair – singura companie care deserveşte în prezent aerogara din Bănie. „Zborul către Londra este solicitat de reprezentanţii Ford“, a precizat Petrov.
Preşedintele Carpatair a fost prezent ieri la inaugurarea noilor terminale ale aeroportului, care a devenit unul dintre cele mai moderne din ţară. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a investit circa 3.000.000 de euro din fonduri proprii pentru a dota aerogara cu terminale separate de sosiri şi plecări legate printr-o pasarelă, săli de aşteptare, spaţii pentru companiile aeriene, parcare, spaţii pentru agenţii economici şi spaţii verzi.

Aerogara Olteniei

Înfiinţat în urmă cu 72 de ani prin decret regal, de către regele Carol al II-lea, aeroportul nu a fost modernizat aproape deloc în perioada comunistă. În urmă cu trei ani şi jumătate, s-au reluat cursele regulate către diverse destinaţii, iar în 2010 s-a introdus primul zbor direct, către Roma. În ultimii ani, CJ Dolj a investit circa 7.000.000 de euro. „Suprafaţa iniţială a aerogării era de doar 500 mp, iar după toate etapele de modernizare va ajunge la 5.000 – 6.000 mp, adică îşi va creşte capacitatea de 10-12 ori. Pentru etapa următoare de modernizare, în care vom investi alte circa 3.000.000 de euro, este prevăzută o extindere a sălilor de aşteptare şi a celor de bagaje. Aeroportul va deveni unul regional, el va fi dotat cu elicoptere SMURD şi maşini de pompieri“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 22.000 mp de pistă au fost deja reabilitaţi, iar aerogara a fost dotată şi cu un sistem de ghidare a aeronavelor pe timp de ceaţă. În primăvara lui 2011, turnul de control va fi înlocuit cu unul mai impozant, de cinci etaje.
Aeroportul poate prelua acum un flux de 150 de călători pe oră, fiind singurul care deserveşte cele 2,3 milioane de locuitori ai Olteniei. Tocmai de aceea, CJ Dolj a văzut oportunitatea transformării aerogării într-una regională, care ar putea aduce în zonă noi investitori. De altfel, la inaugurare a fost prezent şi Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi senator de Dolj, care a ţinut să sublinieze că Oltenia, până acum una dintre cele mai sărace regiuni ale ţării, începe să se înscrie pe o axă de dezvoltare economică importantă.
„Până acum, axul de dezvoltare era unul vertical, de la Bucureşti spre Ploieşti şi Braşov, cu întreprinderile din zona respectivă. Acum, cu noile investiţii de la Dacia Piteşti, Ford Craiova şi dezvoltarea platformei industriale de la Slatina se creionează o axă de dezvoltare orizontală, care merge până spre Timişoara“, a spus Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII