24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorţii aşteaptă alimentele de la UE

Morţii aşteaptă alimentele de la UE

Primarii nu au finalizat acţiunea de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană. Mulţi edili sunt nemulţumiţi de felul în care au fost întocmite listele cu beneficiari. Pe listele primite de autorităţile locale de la cele judeţene se află persoane care au decedat, precum şi şomeri care şi-au găsit o slujbă.

În ciuda faptului că au decedat, zeci de gorjeni se regăsesc pe lista beneficiarilor de alimente de la UE primite de autorităţile locale din diverse comune şi oraşe din Gorj. Mulţi primari sunt nemulţumiţi de felul în care au fost întocmite aceste liste. Edilii spun că, dacă li se permitea să întocmească listele cu beneficiarii ajutoarelor de la UE, nu mai erau înjuraţi de cetăţenii care se consideră nedreptăţiţi. Pe listele mai multor comune şi oraşe apar şi numele unor persoane care au decedat. La Ţicleni, de exemplu, pe lista pensionarilor apare numele unei femei care a decedat de mai bine de un an, iar din rândul şomerilor mulţi nu mai corespund criteriilor de acordare a alimentelor.
„Ne înjură lumea în fiecare zi. Şi au dreptate. Cei care ar trebui să fie pe liste nu sunt. Am descoperit şi câteva persoane decedate. Încă nu am apucat să verificăm listele bine. Şi anul trecut am avut probleme. Nu ştiu după ce criterii s-au făcut listele, pentru că apar persoane care sunt trecute şi de două ori. Nu vor primi alimente cei care nu corespund şi nici cei care au decedat“, a declarat Geanina Pârvulete, referent în cadrul Primăriei Ţicleni.

„Trebuia să ne fi lăsat pe noi să facem listele“

Edilul din Ţicleni, Ion Ungureanu, este foarte nemulţumit de listele primite de la Consiliul Judeţean Gorj. „Listele nu au fost actualizate. Nu au fost corect făcute. Trebuia să ne fi lăsat pe noi să le facem. Aşa au apărut pe liste oameni decedaţi, oameni bogaţi şi şomeri care şi-au găsit de lucru. Cei care trebuia să fie pe liste nu sunt“, a declarat Ion Ungureanu. La Ţicleni sunt peste 300 de beneficiari ai alimentelor de la UE. Primarul din Runcu, Adi Câmpeanu, a găsit pe listele de la judeţ trei persoane care au decedat.  „Am avut trei decedaţi pe liste. Nu am împărţit alimentele. Nu ştim ce să facem cu cele care nu pot fi date celor care nu mai corespund, pentru că nu am primit nici o directivă în acest sens. Sunt şi la noi în comună multe persoane care nu se regăsesc pe liste, deşi corespund criteriilor“, a spus edilul din Runcu.

„Vine cu Volkswagenul să-şi ia alimentele“

Primarul din Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, este foc şi pară pe autorităţile judeţene pentru modul haotic în care au întocmit listele cu beneficiarii alimentelor de la UE. „Trebuia să ne lase pe noi, primarii, să facem listele cu beneficiarii. Au pus pe liste pe ăia bogaţi şi pe amărâţi i-au lăsat. Au venit unii cu maşinile străine să-şi ia alimentele. Vine ăla cu Volkswagenul să-şi ia alimentele şi ăla cu căruţa pleacă gol. Nu sunt împărţite corect aceste ajutoare alimentare. Avem o sută de beneficiari“.
Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, a declarat că în cazul în care pe liste au apărut persoane care dintr-un motiv sau altul nu mai corespundeau criteriilor, alimentele destinate lor au fost redistribuite.  „Am avut 600 de beneficiari şi mai avem de împărţit. Am avut cazuri în care nu mai corespundeau, dar le-am redistribuit“.

Alimente expirate

La Ţicleni, dar şi în alte localităţi, a mai apărut o problemă: unele alimente erau expirate. La Ţicleni, de exemplu, autorităţile locale au fost nevoite să restituie 2.000 de kilograme de făină.
„Am primit 2.000 de kilograme de făină care era expirată. Am anunţat la Târgu Jiu că este expirată. Trebuie să vină cineva să o verifice. Celelalte alimente sunt bune“, a spus Geanina Pârvulete, referent la Primăria Ţicleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU