11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi condiţii de autorizare a pescuitului sportiv

Noi condiţii de autorizare a pescuitului sportiv

Pescarii vor fi înscrişi într-un Registru unic în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Permisele de pescuit recreativ/sportiv pot fi emise pe suport de carton sau pe suport electronic şi vor avea valabilitate anuală, lunară sau săptămânală.

Asociaţiile de pescari vor fi autorizate de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) doar dacă îndeplinesc criteriile de evaluare stabilite recent printr-un ordin al ministrului agriculturii, prin care sunt modificate, totodată, şi regulamentele de funcţionare a acestora, precum şi modelele permiselor de pescuit recreativ/sportiv.
Pentru a beneficia de autorizaţie din partea ANPA, asociaţiile de pescari trebuie să demonstreze că sunt legal constituite prezentând certificatul de grefă şi să se înregistreze în Registrul unic de evidenţă a asociaţiilor de pescari sportivi.
În ceea ce priveşte criteriile de performanţă, asociaţiile de pescari trebuie să aibă un număr cât mai mare de membri înregistraţi în ultimii trei ani, în funcţie de acesta fiind punctaţi cu 4 până la 20 de puncte (dacă au peste 10.000 de membri). Punctajul va fi corelat cu numărul de permise eliberate, demonstrate prin chitanţiere şi rapoarte de casă.
Pentru un punctaj cât mai mare, asociaţiile trebuie să aibă o capacitate tehnică şi profesională performantă, certificată printre altele de regulamentul de pescuit sportiv, lista utilajelor şi dotărilor tehnice proprii sau închiriate şi resursele umane disponibile pentru control, capacitatea economică financiară fiind atestată prin valoarea activelor, scrisoare de bonitate bancară, certificat de atestare fiscală, certificat privind achitarea taxelor şi impozitelor locale şi copia bilanţului contabil. Altă modificare priveşte permisele de pescuit, acestea putând fi emise pe suport de carton sau pe suport electronic (carduri), anual, lunar sau săptămânal, valoarea acestora stabilindu-se prin hotărâre de guvern.

Se va înfiinţa Registrul unic de evidenţă a asociaţiilor de pescari

Potrivit ordinului ministrului agriculturii, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură se va înfiinţa Registrul unic de evidenţă a Asociaţiilor de Pescari Sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite, precum şi a forurilor lor de reprezentare la nivel naţional, constituite pe principiul liberei asocieri. Înscrierea se va face prezentând o serie de documente, printre care şi regulamentul propriu al asociaţiilor, care trebuie să respecte regulamentul-cadru elaborat de Ministerul Agriculturii. Asociaţia de Pescari Sportivi care obţine Autorizaţie de pescuit recreativ/sportiv îşi armonizează planul de management cu alte asociaţii de pescari sportivi din bazinul hidrografic şi elaborează împreună cu ANPA un plan comun de administrare unitară a resurselor acvatice vii din bazinul hidrografic respectiv, care urmăreşte să abordeze unitar managementul apelor la nivel de bazin hidrografic, conform Directivei Cadru privind Apa (2006/60/EC).

Numărul personalului de control se calculează în funcţie de numărul de hectare sau kilometri de ape

Asociaţia de pescari sportivi care obţine autorizaţie de pescuit recreativ/sportiv va avea un număr minim de personal de control pe care trebuie să îl asigure pentru zona înscrisă în autorizaţie. Numărul personalului de control se va calcula la numărul de hectare de ape stătătoare, respectiv la numărul de kilometri de ape curgătoare administrate. Permisul de pescuit recreativ/sportiv poate fi suspendat sau retras, prin decizia preşedintelui A.N.P.A, la propunerea personalului propriu cu drept de control şi inspecţie şi a instituţiilor sau persoanelor abilitate cu drept de control. De asemenea, ANPA poate suspenda sau retrage autorizaţia de pescuit recreativ/sportiv în cazul în care nu sunt respectate condiţiile care au stat la baza eliberării acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII