11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi de faţadă împotriva etnobotanicelor

Război de faţadă împotriva etnobotanicelor

Edilii craioveni par că fac eforturi disperate să iasă în evidenţă prin decizii cât mai stupide. Cea mai recentă astfel de gafă datează de săptămâna trecută, când, intenţionând să închidă toate „magazinele de vise“, municipalitatea a emis o dispoziţie care interzice… vânzarea stupefiantelor! Aproape-primarul Mărinică Dincă n-a aflat însă că vânzarea drogurilor e oricum interzisă în România, iar „weed-shop“-urile nu vând oficial stupefiante, ci sare de baie, produse de igienă intimă sau îngrăşăminte pentru plante.

Măsura afectează doar… farmaciile

Pe 25 noiembrie, Primăria Municipiului Craiova a emis dispoziţia de primar nr. 27.222, vizată pentru legalitate de jurista Mădălina Decă, apoi semnată de viceprimarul Mărinică Dincă şi secretarul Nicoleta Miulescu.
„Începând cu 26 noiembrie 2010, se interzice eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor pentru activităţi comerciale care au ca obiect comercializarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, psihotrope şi asimilate acestora, fără autorizaţie eliberată de Ministerul Sănătăţii. Pe aceeaşi dată, acordurile şi autorizaţiile eliberate de Primăria Municipiului Craiova ce au ca obiect activităţile prevăzute la art. 1 îşi încetează valabilitatea“, se arată în primele două articole ale respectivei Dispoziţii de primar.
Prin acelaşi act normativ local, Primăria Craiova învesteşte Serviciul Contracte-Autorizaţii-Avize şi Poliţia Comunitară să ia măsuri pentru ducerea la îndeplinire a acestui ordin. Mai precis, angajaţilor de la Serviciul Contracte li se spune astfel că n-au voie să emită autorizaţii pentru vânzarea drogurilor, iar poliţiştii comunitari trebuie să-i sancţioneze pe cei care vând droguri fără autorizaţie. Clar? Nimic mai stupid!
Intenţia minţilor luminate de la primărie era ca acest act normativ local să ducă la închiderea tuturor magazinelor care vând produse etnobotanice în Craiova. Numai că dispoziţia de primar se dovedeşte a fi doar o frecţie la picior de lemn, pentru că ea vizează cel mult farmaciile care vând produse stupefiante, precum morfina, şi care oricum sunt eliberate doar pe baza unor prescripţii speciale. „Weed-shop“-urile nu comercializează oficial droguri, ci îngrăşăminte pentru plante, ceaiuri, sare de baie, ierburi aromatice sau amestecuri de plante pentru igienă intimă. Ca atare, ele nu vor fi în nici un fel afectate de această măsură luată de primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII