16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsultaţii la distanţă pentru 16 spitale

Consultaţii la distanţă pentru 16 spitale

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti vor acorda consultaţii de la distanţă pentru cazurile de urgenţă care se prezintă la 16 spitale din 12 judeţe, datorită unui sistem de telemedicină inaugurat ieri.
Pacienţii din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Gorj, Dolj, Bacău şi Bihor vor beneficia de asistenţă medicală de urgenţă şi de specialitate de la Spitalul Floreasca.
Sistemul de telemedicină pilot a fost lansat în 2009, când medicii Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş au acordat asistenţă de urgenţă pentru 40 de spitale din Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Bistriţa-Năsăud.
„În ultimul an, peste 1.000 de persoane au beneficiat de serviciile personalului medical de la Târgu Mureş“, a precizat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Potrivit lui Arafat, acest sistem de consult a redus transferurile de pacienţi nejustificate şi le-a grăbit pe cele justificate. „Medicii din centrul de comandă pot oferi recomandări colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experienţe mult mai bogate“, a mai spus subsecretarul de stat.
Medicii de la centrul de coordonare oferă suport medical în timp real, pe baza comunicării audio-video, şi urmăresc şase indicatori transmişi prin monitorul de semne vitale: puls, rată respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială.
Cele două centre de la Târgu Mureş şi Bucureşti vor fi interconectate, iar în cazul în care unul va fi suprasolicitat sau va avea probleme tehnice, celălalt va prelua solicitările.
Arafat a mai spus că şi sistemul de comunicaţii audio de pe ambulanţele SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov funcţionează bine, în ultimele două luni având loc 3.000 de comunicaţii audio între ambulanţe şi Spitalul de Urgenţă. În curând, a anunţat subsecretarul de stat, vor exista şi comunicaţii video între ambulanţe şi spital.
Reţeaua de telemedicină de la Floreasca a fost realizată printr-o sponsorizare de 41.000 de euro de la Petrom şi cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU