24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScorpionii Negri pleacă în Afganistan

Scorpionii Negri pleacă în Afganistan

Peste 1.000 de militari craioveni se pregătesc să plece în următoarele luni în Afganistan. Primii vor fi Scorpionii Negri, a căror dislocare în teatrul de operaţiuni va începe chiar de săptămâna viitoare. În ianuarie, acestora li se vor alătura şi Scorpionii Roşii.

La sediul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ din Craiova a avut loc vineri ceremonia militară şi religioasă prilejuită de plecarea în misiune în teatrul de operaţii din Afganistan a celor 664 de militari craioveni. Rudele s-au înghesuit să-i vadă pe cei dragi, în cadrul unui ceremonial la care au luat parte autorităţi centrale şi locale.

Misiune în zona „fierbinte“

101 ofiţeri, 16 maiştri militari, 243 de subofiţeri şi 304 gradaţi voluntari, toţi din cadrul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine“ Craiova, vor pleca începând de săptămâna viitoare într-o misiune de şase luni în Afganistan. Cei 664 de militari, printre care şi 16 femei, fac parte din două structuri – Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ şi Elementul de comandă şi control (Combined Team Zabul) – ce se vor alătura forţei internaţionale a NATO (ISAF), urmând să acţioneze în zona cea mai „fierbinte“, respectiv din sudul Afganistanului, unde talibanii continuă încă războiul de gherilă.
Primele efective vor pleca din România săptămâna viitoare, pe 24 noiembrie. Transportarea trupelor către baza militară românească din Afganistan se va încheia abia pe 20 decembrie, urmând să se facă atât cu avioanele C 130 Hercules ale armatei române, cât şi cu aeronave americane mai mari, de tipul C 117.
În ianuarie, numărul militarilor români din Afganistan se va dubla, după ce vor sosi în teatrul de operaţiuni şi câteva sute de militari din cadrul celeilalte unităţi renumite a Craiovei – Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii“.

„Îmi place ceea ce fac“

Printre cei care pleacă în prima misiune peste hotare se află şi caporalul Ionuţ Neagu. Tânărul era vineri stăpân pe sine, soţia lui se obişnuise cu ideea, iar fiica lor, Andrada, încă nu-şi dădea seama că „tati“ va lipsi şase luni de acasă. Cea mai emoţionată era, însă, mama militarului, care se îmbujorase toată după ce şi-a văzut fiul defilând în uniformă de luptă. Întrebat de ce s-a decis să meargă în această misiune, caporalul s-a grăbit să le spună ziariştilor ceva despre „încredere“ şi despre „devotament“. Mama, însă, l-a întrerupt, explicând că decizia viza, de fapt, un trai mai bun la întoarcere: „Va primi cam 10.000 de euro pentru participarea la această misiune. Or ăştia sunt ceva bani…“.
Tot la prima misiune este şi caporalul Alexandru Rezmuves. Băieţelului său, David, venit la ceremonia de vineri împreună cu mămica, a ţinut morţiş ca tăticu’ să-i arate şi lui „mitraliera“. Tatăl său i-a îndeplinit dorinţa, înmânându-i pistolul-mitralieră copilului de cinci ani. Arma, cât el de mare, l-a bucurat aşa de tare, că nu i-a mai păsat de ce se întâmplă în jurul său. Privindu-şi fiul cu mândrie, caporalul a declarat că nu-i e teamă de talibani. „Nu mi-e deloc frică de ceea ce mă aşteaptă. M-am pregătit pentru asta şi am decis să plec pentru că îmi place ceea ce fac“, şi-a explicat el decizia de a lua parte ca voluntar la misiunea din Afganistan.

„O să-l anunţ pe mess când va deveni din nou tată“

Săptămâna viitoare vor pleca în Afganistan şi soţii Stănescu. Elena şi Aurel Stănescu formează un cuplu de ofiţeri în cadrul „Scorpionilor Negri“. Egali în grad – amândoi sunt locotenenţi – cei doi şi-au întemeiat o familie, iar acum au şi un copil. Tot împreună au decis să meargă şi în Afganistan.
„Ştiu că o să găsesc condiţii vitrege în teatrul de război. Va fi greu, dar voi face faţă“, spunea, sigură pe ea, lt. Elena Stănescu, aflată tot la prima misiune peste hotare. „Cred că mai multe emoţii au părinţii, pentru că eu şi soţul meu suntem pregătiţi psihic pentru asta. Deşi vom lua parte la aceeaşi misiune, eu şi soţul nu vom sta împreună acolo. Cât despre Mihai, băieţelul nostru de un an şi opt luni, el va rămâne în grija mamei mele“, a precizat Elena Stănescu, recunoscând că îi va fi tare dor de copil în cele şase luni pe care le va petrece în Afganistan.
Faţă de colegii săi, caporalul Ştefan Ghigu este un veteran. Aflat la a treia misiune în străinătate, ştie ce-l aşteaptă şi nu-i e deloc teamă. Îl apasă însă o altă grijă: aceea a soţiei sale, Marinela, care e însărcinată în şapte luni. „Mai avem o fată, care a venit pe lume între două misiuni, iar acum soţia mea e din nou gravidă. Peste două luni, când trebuie să nască încă o fetiţă, eu voi fi în Afganistan. Îmi va fi greu, cui nu i-ar fi, dar mai greu e pentru ea“, recunoaşte Ştefan Ghigu, în timp ce soţia sa îl îmbărbătează, spunându-i că se va descurca. „Chiar dacă nu va fi lângă mine când nasc, vom ţine legătura. O să-l anunţ pe mess când va deveni din nou tată“, spune Marinela Ghigu.

Diurnă

Potrivit legislaţiei în vigoare, militarii care iau parte la misiuni în străinătate primesc, pe lângă salariul din ţară, şi o diurnă, care variază între 70 de euro pe zi pentru subofiţeri şi 90 de euro pe zi pentru ofiţeri.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII