12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe tema profitului Complexurilor Energetice

Scandal pe tema profitului Complexurilor Energetice

Fostul director al Complexului Energetic (CE) de la Rovinari, Laurenţiu Ciurel, acuză politizarea excesivă a managementului celor două Complexuri Energetice de la Rovinari şi Turceni, care ar fi condus la diminuarea drastică a profitului şi chiar la apariţia pierderilor.
Ex-directorul general al Complexului Energetic de la Rovinari, Laurenţiu Ciurel, susţine că politicul a influenţat în mod negativ activitatea Complexurilor Energetice de la Turceni şi Rovinari. Actualul vicepreşedinte al PSD Gorj este de părere că profitul celor două unităţi producătoare de energie din judeţ ar fi putut arăta altfel dacă ar fi beneficiat de un management cât mai puţin politizat. Laurenţiu Ciurel declară că la Complexul Energetic de la Rovinari profitul pe primele opt luni ale anului este de numai 4,9 milioane de lei, adică de 18 ori mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Potrivit aceleiaşi surse, probleme mult mai grave sunt la Complexul Energetic de la Turceni, unde, pe primele opt ale acestui an, s-a înregistrat o pierdere de peste 100 de milioane de lei.

Acuză împrumuturile nechibzuite
 
Laurenţiu Ciurel mai susţine că managerii Complexului Energetic de la Turceni au cheltuit pe primele opt luni ale acestui an mai mult decât au produs şi că pierderile au fost generate atât de producţie, cât şi de un credit dezavantajos obţinut de la japonezi: „La Rovinari e profitul mai mic, dar este. La Turceni nici nu ai cu ce să compari, pentru că pierderile pentru primele opt luni ale anului depăşesc 100 de milioane de lei. Măcar ai cum să compari profitul de acum cu cel din anii trecuţi. Pierderile la Turceni provin din vânzarea de energie, respectiv din pierderile financiare cauzate de bănci. Au negociat prost un împrumut în yeni, echivalentul a 200 de milioane de euro, şi depind de cursul de schimb“, a afirmat Laurenţiu Ciurel.

Recunoaşte pierderea, dar vorbeşte despre profit

Directorul general al Complexului Energetic de la Turceni, Octavian Laurenţiu Graure, a declarat că pierderile de peste 100 de milioane de lei sunt justificate doar pentru prima parte a anului, din cauza lipsei cererii de energie electrică. Graure susţine însă că societatea pe care o conduce ar fi în prezent în profit, promiţând că va face publice datele privind situaţia economică a CE Turceni, aferente lunii octombrie. „E adevărat că am avut la şase luni pierderea de 100 de milioane de lei, dar acum situaţia nu mai este aşa. Jumătate din pierdere a fost din cauza diferenţelor de curs valutar, iar restul din producţie. Dar dacă a fost pierderea de 100 de milioane de lei la şase luni sau la opt luni nu e un motiv ca Laurenţiu Ciurel să mă atace. Eu nu sunt politizat. Să vină el la mine să mă ajute să oprim Dunărea să nu mai producă Hidroelectrica şi nu e nici o problemă. Vedem ce e la sfârşitul anului, nu la opt luni“, a declarat Octavian Graure, care, recent, a devenit membru al PDL Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII