17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpoială dubioasă la Primăria Craiova

Spoială dubioasă la Primăria Craiova

Peste 60.000 de lei din bugetul sărăcit de criză al municipalităţii au intrat în conturile unei firme private pentru revopsirea stâlpilor de iluminat din Parcul „Nicolae Romanescu“. Regia de Administrare a Domeniului Public din subordinea primăriei, cea care se ocupă de astfel de lucrări, nici măcar nu a participat la licitaţie.

În timp ce angajaţii de la stat, inclusiv cei de la primărie şi de la Regia de Administrare a Domeniului Public, se dădeau de ceasul morţii că rămân fără slujbe, municipalitatea atribuia un contract de 53.400 de lei plus TVA firmei Pasaj SRL din Craiova pentru revopsirea a 178 de stâlpi de iluminat din Parcul „Romanescu“. Ciudat este că lucrarea nu a fost dată Regiei din subordine, cea care se ocupă de plantatul panseluţelor, tunsul şi vopsitul gardurilor şi alte activităţi asemănătoare. Şi mai ciudat este că în luna iunie, atunci când a fost atribuit contractul, la Regie şi la primărie, şefii începeau selecţia celor care trebuia să fie daţi afară din cauza lipsei banilor. De-a dreptul uimitor este faptul că Regia nu a depus nici o ofertă la procedura iniţiată de primărie în sistemul electronic de achiziţii publice, deşi, potrivit directorului Regiei, Ion Petre, există un angajat care se ocupă cu acest domeniu.
„Da, nu am participat. Posibil să nu o fi văzut. I-am întrebat pe ai mei şi au spus că nu ştiu. Dacă a fost cineva sancţionat că nu a ştiut de ofertă? Ah, nu“, a explicat Ion Petre. Acum, din două una: ori RAADPFL nu are nevoie de bani, ori s-a dat la o parte pentru a face loc firmei private. Singura, de altfel, care a depus o ofertă. Nici o altă firmă din Craiova sau din ţară nu a dorit să câştige peste 60.000 de lei pentru a spoi nişte stâlpi cu vopsea. Că doar nu e criză. Potrivit site-ului propriu de pe internet, Pasaj SRL este o societate comercială al cărei obiect principal de activitate este producerea diferitelor obiecte din fier forjat, de la mese şi scaune la paturi. De asemenea, firma recondiţionează şi restaurează lucrări deteriorate din fier forjat la preţul de „zero lei pe metrul pătrat cu TVA inclusă“, după cum apare pe site-ul firmei. Care să fie scopul revopsirii respectivilor stâlpi de iluminat? Concordanţa cu noul mobilier urban, spune primăria în caietul de sarcini. Explicaţia detaliată este savuroasă.
„În municipiul Craiova se realizează o serie de lucrări care duc la crearea unui ambiant (sic!) deosebit, începând de la paviment, jardiniere şi spaţii verzi, iluminat pietonal şi stradal, cu o arhitectură modernă, fântâni arteziene iluminate multicolor, cât şi amplasarea de mobilier stradal încadrat în noua arhitectură a oraşului. De asemenea, aceleaşi schimbări arhitecturale se realizează şi în parcurile şi grădinile publice, unde se impune schimbarea aspectului punctelor luminoase existente în concordanţă cu noul mobilier urban“, se mai arată în caietul de sarcini. La un calcul simplu, rezultă că pentru fiecare stâlp de iluminat revopsit primăria a cheltuit 353 de lei, adică aproape 85 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII