Onoarea lui Ciobotea, mai scumpă decât uciderea AlexandreiScandalul administrativ de la vârful Prefecturii Dolj, care are doi subprefecţi, dar un singur post liber, scoate la iveală o realitate crudă. Ionel Ciobotea, întors în funcţia de subprefect după ce a dat instituţia în judecată, a obţinut daune morale record de 50.000 de lei, de aproape două ori mai mari decât a primit familia Alexandrei Iancu, împuşcată în cap de fiul poliţistului Dinu.

Justiţia din România este chioară şi nedreaptă. O demonstrează deciziile controversate ale magistraţilor, ale căror hotărâri nu dau uneori doi bani pe viaţa unui om, dar pun preţ pe onoarea pătată a unui funcţionar public. Caz concret. Ionel Ciobotea, fost subprefect de Dolj, dat afară de două ori, o dată de guvernul Tăriceanu, a doua oară de guvernul Boc. Descurcăreţ şi speculativ, Ciobotea şi-a angajat avocaţi care au exploatat la maximum lacunele legislative şi, astfel, a obţinut plata salariilor restante pe perioada cât a lipsit din funcţia din care fusese trimis la plimbare. Aşa s-a ajuns ca Ciobotea să primească despăgubiri doar stând acasă. Dincolo de plata drepturilor salariale, subprefectul a câştigat cu ajutorul instanţelor şi daune morale al căror cuantum este de-a dreptul imoral comparat cu suma pe care a primit-o familia Alexandei Iancu, împuşcată mortal în cap de Ionuţ Dinu, fiul de poliţist. Dacă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au obligat pe Dinu să achite familiei îndurerate daune morale de 7.000 de euro, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au considerat că onoarea ştirbită a lui Ciobotea se poate repara cu 50.000 de lei (aproximativ 12.000 de euro – n.r.). Şi asta pentru că a fost dat afară dintr-o funcţie publică. Prin decizia 4706 din 29 octombrie 2009, magistraţii supremi au obligat Instituţia Prefectului din Dolj la plata sumei de 50.000 de lei, decizie pusă apoi în executare de un executor judecătoresc, care a cerut şi el cheltuieli de 6.403 lei. În total, daunele morale plătite lui Ciobotea au costat statul român 56.403,6 lei. Magistraţii au motivat acordarea sumei spunând că reclamanţii, adică prefectul de Dolj şi Comisia pentru evaluarea performanţelor profesionale individuale ale înalţilor funcţionari publici nu au contestat suma. „În ceea ce priveşte cuantumul acestora, rezultă că autorităţile publice intimate au contestat legătura de cauzalitate, dar nu şi cuantumul daunelor morale solicitate, astfel că instanţa de recurs le va acorda în cuantumul cerut“, se arată în motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Actualul prefect de Dolj, Eugen Georgescu, care  fusese instalat în funcţie cu doar trei săptămâni înainte de decizia instanţei, a spus că atunci a fost o perioadă de tranziţie. Ionel Ciobotea a explicat că suma pe care a cerut-o a fost mică şi că putea să solicite mult mai mult. El a precizat că motivul pentru care a considerat că statul i-a adus un afront moral a fost înrăutăţirea stării sale fizice după demitere. „Am avut probleme mari cu inima. Ştiţi cum este să fii operat pe inimă, să-ţi scoată inima şi să ţi-o pună pe masa de operaţie? Puteam să cer mai mult“, a spus Ciobotea, dând de înţeles că, de fapt, a fost un gentleman în disputa sa cu statul român. Subprefectul a solicitat daune morale de 80.000 de lei şi după cea de-a doua mazilire din funcţie, dar de această dată instanţa i-a respins deocamdată cererea.  

Prefectura, în coadă


de rândunică

Între timp, parodia administrativă de la Prefectura Dolj a trecut la alt nivel. Cristian Şovăilă, celălalt subprefect, s-a întors de luni la muncă după ce a fost în concediu medical. Cum prefectura are un singur post disponibil, dar doi subprefecţi, prefectul Eugen Georgescu ar trebui să aleagă unul dintre ei. Numai că, legal, acest lucru nu se poate. Şovăilă a fost numit în funcţie prin hotărâre de guvern, iar Ciobotea are la mână sentinţa judecătorească executorie prin care s-a suspendat hotărârea de guvern care îl lăsa fără fotoliu. „Domnul Ciobotea nu este subprefect, deoarece sentinţa judecătorească nu este definitivă şi irevocabilă, iar potrivit legii contenciosului administrativ, ea poate fi executată numai în aceste condiţii. În plus, Legea 188, privind statutul funcţionarilor publici, spune că nu este suficient să ai o hotărâre judecătorească, ci trebuie ca funcţionarul respectiv să solicite reintegrarea în funcţia publică deţinută. Or domnul Ciobotea nu a cerut acest lucru“, a spus Cristian Şovăilă. Ionel Ciobotea nu a dorit să comenteze situaţia creată de întoarcerea sa la prefectură. În schimb, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a spus că l-a primit pe Ciobotea în prefectură de teamă să nu-l dea în judecată sau să-i facă plângere penală, dar a precizat că subprefectul plătit va fi Cristian Şovăilă. „Lui Ciobotea i-am dat o hârtie prin care i-am spus că nu am post liber. Eu pe Şovăilă îl plătesc, pentru că el are sarcini trasate şi recunoaştere prin hotărâre de guvern. Într-adevăr, când Şovăilă a fost în concediu medical, am acceptat să stea lângă mine Ciobotea, ca subprefect, la şedinţa Colegiului Prefectural, dar el mi-a cerut voie. Nu puteam să nu-l primesc. Dacă situaţia e în coadă de rândunică, vrei să mă cert cu toată lumea?“, a spus prefectul. În ciuda faptului că nu este plătit, Ciobotea vine zilnic la serviciu, intră în birou şi se pune la curent cu legile publicate în Monitorul Oficial, pentru că aşa i-ar fi spus prefectul, după cum susţine el. Georgescu neagă acest lucru.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. bijoo said:

  ca la voi la niminea…………. .sa nu cumva sa va supqarati…ca sa vezi atunnci despagubiri
  INFRRAC TORILORI………… .

 2. pai nu normal asa said:

  fraierilor eu am nevoie de bani, aia in mormant ce face cu ei,,,,asa k GURA…..multumesc tovarasilor judecatori,oamenii mei,sa nu uitam si de dna judecatoare mudava care a dat 10000euro unei tiganci care era topita dupa scoala.Apropo ia uitati-va ce sume de bani da CEDO celor ce castiga procese scolo,maxim 5000euro,MAXIM!!!!

 3. de cornel said:

  ce vrea jigodia de ciobotea sa vina iar suprefect nui ajunge cite magari a facut ,e bolnav de inima sa se duca dracu cu inima lui cu tot ca tot el la sustinut si pe vasile constantin sarlatanul de primar din bucovat dupa ce a mincat bani comunei si arunca vina pe alti mai nou pretinde citeo suta de euro de la amariti de oameni ca sai puna in posesie ,nesimtitul dracului ca umbla **** pe el ca sufera de prostata cocosatul dracului si sa lauda ca are oameni peste tot dar pe gineriso de ce nu la scapat ca este un falsificator de carduri ia placut cind ia ducea bani lui chioara de fiesa .

Alte stiri

15 octombrie 2018

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, vrea să revină în politică

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, nu exclude revenirea în politică, în condiţiile în care Codul administrativ va permite acest lucru. Viitorul Cod Administrativ ar putea permite înalţilor funcţionari publici să facă politică. Astfel, ...

Sumarul ediției de miercuri, 3 noiembrie 2010

Actualitate

» Primăria reface stocul
» Craiova: Şoferul care a intrat în „Ciupercă“ a fost sancţionat
» Ford C-Max şi Dacia Duster, printre maşinile anului 2011
» Transalpina mai rămâne deschisă cel puţin două săptămâni
» Craiova: Grevă spontană la Grupul Şcolar „George Bibescu“
» Onoarea lui Ciobotea, mai scumpă decât uciderea Alexandrei
» Curtea de Apel Craiova, fieful lui Cotigă
» Spoială dubioasă la Primăria Craiova
» Craiova: Case pentru tineri, în spaţii industriale nefolosite
» Oltean prins în flagrant cu ţigări de contrabandă
» Opt craioveni au învins ANRP
» Ministrul german al agriculturii soseşte mâine în România
» Stiri diverse

Local

» Comandamentul de iarnă s-a întrunit luni
» Atenţie la termenele pentru ajutoare!
» Rommel Voicu va fi examinat psihiatric
» Controale în staţiile de autobuz
» Suspectul unei crime sângeroase, prins după ADN
» Sprijin pentru resursele umane
» Facultatea de Chimie din Craiova, la ceas aniversar
» Mâine se opreşte apa
» Spitalul Judeţean din Drobeta, în colaps
» Senatorii şi-au mărit salariile
» Campanie de donare de sânge compromisă de West Nile

Dolj

» Au falsificat bonuri de masă
» Dascălii doljeni nu au răspuns apelului sindicatelor de a intra în grevă

Gorj

» Deszăpezirea în Gorj se va face cu utilaje vechi de peste 30 de ani
» Angajaţii Primăriei Logreşti, de trei luni neplătiţi

Sport

» Preşedintele WBC, în Cartea Recordurilor
» Canotoarele române, aproape de medalie la Karapiro
» Fotbal între fete la „Bibescu“
» Perechea Tecău – Lindstedt, în impas
» Amariei va rata CE din decembrie
» Ema, debut cu dreptul
» CSU, pe locul doi
» Manchester nu va cumpăra nimic în iarnă
» Cîrţu poate profita de problemele nemţilor
» Frăţică va continua la Gaz Metan CFR
» Pandurii, furaţi în Giuleşti
» Juveţii, cei mai fericiţi oaspeţi ai rundei

Bani & Afaceri

» Băsescu: Măsurile Consiliului European feresc România de derapaje
» Vodafone Business Club la Craiova

Magazin

» Beauceron, un câine loial
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Poveştile frumoase sunt spuse târziu

Top