11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFemeia de serviciu, autopsier la Filantropia

Femeia de serviciu, autopsier la Filantropia

Unitatea sanitară nu îşi mai poate permite să plătească o femeie de serviciu cu 2.000 de lei net şi cu peste 5.000 de lei un medic.

Criza financiară loveşte greu în angajaţii Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. După ce au pierdut o parte din sporuri şi li s-au redus salariile cu 25%, 33 de salariaţi au fost anunţaţi că de la 1 octombrie li s-au tăiat şi sporurile pentru condiţii grele de lucru. Este vorba de personalul medical şi nemedical din Serviciul de Anatomie Patologică, aceştia primind sporuri de 50% în loc de 100%, cum luau până acum, şi de angajaţii de la urgenţă, care nu vor mai primi deloc sporul de 50%. Decizia se aplică pe o perioadă de trei luni pentru angajaţii de la anatomie patologică şi pentru o perioadă neprecizată pentru urgenţă, adică „până la reglementarea situaţiei financiare a unităţii sanitare“.
După cum este lesne de înţeles, reacţia angajaţilor a fost extrem de dură. Aceştia susţin că vor da în judecată spitalul pentru a-şi recăpăta drepturile salariale. Salariaţii sunt susţinuţi şi de Sindicatul SANITAS, care intenţionează să înainteze o acţiune comună în instanţă pentru toţi angajaţii.

Compartimentul de primiri urgenţe nu este acreditat

Conducerea Spitalului „Filantropia“ spune că reducerea sporurilor a fost o măsură necesară în condiţiile dificultăţilor financiare cu care se confruntă spitalul şi, în acelaşi timp, legală. „Potrivit legii, sporul pentru condiţii deosebit de periculoase este în cuantum de 50-100% şi în plus. La anatomie patologică se lucrează şapte ore pe zi şi nu se fac necropsii nonstop. În ceea ce priveşte compartimentul de primiri urgenţe, acesta nu a fost acreditat de Ministerul Sănătăţii. Prin urmare, funcţionează în regim de cameră de gardă, motiv pentru care nu se justifică acordarea sporului de 50%“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“ Craiova.
Managerul susţine că spitalul nu îşi mai poate permite să plătească o femeie de serviciu cu peste 2.000 de lei net pe lună la Serviciul de Anatomie Patologică în condiţiile în care în alte secţii sunt asistente care trăiesc dintr-un salariu de 600 de lei. „Sunt discrepanţe foarte mari între salariile angajaţilor. La anatomie patologică, îngrijitoarea care este, ce-i drept, şi autopsier câştigă lunar 2.055 de lei. Asistentele primesc între 3.200 de lei şi 3.315 lei, iar un medic are aproape 5.500 de lei. Cel mai mare salariu este al şefului de secţie, care câştigă 6.843 de lei“, a precizat managerul.
Să moară de invidie nu alta angajaţii din alte secţii ale spitalului, ale căror salarii sunt jumătate sau chiar o treime din cele de la anatomie patologică.

Economie
de 16.000 de lei

După ajustarea sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase, spitalul va realiza o economie de 16.000 de lei. Suma reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru unitatea sanitară copleşită de datorii, dar care stă destul de prost şi la capitolul servicii (de exemplu: policlinica a realizat servicii de numai 150.000 de lei în luna august).
Şi nici fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu vin aşa cum ar trebui. La un necesar de 2,6 milioane de lei pentru cheltuieli de personal, spitalul a primit în luna septembrie prin act adiţional numai 1,1 milioane de lei, la care s-a adăugat o suplimentare de 806.000 lei, în condiţiile în care fondurile pe 2010 se terminaseră încă din luna august. Iar pentru luna octombrie nu s-a semnat până acum actul adiţional cu CAS Dolj în vederea finanţării, astfel că situaţia salariilor rămâne deocamdată incertă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII