22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn deceniu şi jumătate de învăţământ sociologic

Un deceniu şi jumătate de învăţământ sociologic

Reprezentanţi ai oficialităţilor locale, ai centrului academic craiovean, dar şi ai altor instituţii de învăţământ superior din ţară au sărbătorit vineri un deceniu şi jumătate de învăţământ sociologic la Universitatea din Craiova.

Cei prezenţi la eveniment au putut afla, cu acest prilej, un scurt istoric al şcolii sociologice craiovene, de la întemeiere instituţională la cunoaştere şi acţiune socială, au vizionat filmul sociologic „Starea actuală a satului românesc din Oltenia“ şi au participat la lansarea volumului colectiv: „Tratat de sociologie generală“. În cei 15 ani de activitate, Facultatea de Ştiinţe Sociale se poate lăuda cu 12 promoţii de studenţi, peste 580 de absolvenţi, trei programe de master, o şcoală doctorală din 2009, o revistă recunoscută pe plan internaţional, inclusă în baza de date Genamics JournalSeek. Institutul Social Oltenia cuprinde şapte departamente de cercetare: de studiere a politicilor europene, de consultanţă şi marketing electoral, de comunicare şi sondare a opiniei publice, de antropologie socială şi culturală, de cercetări monografice, de studiere a drepturilor omului şi de cercetări economice. „Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, deşi sărbătoreşte doar 15 ani de activitate, s-a făcut remarcată pe plan naţional şi internaţional. După o istorie tumultoasă, sociologia şi-a regăsit, în sfârşit, locul binemeritat. Ne bucurăm să avem printre noi, la ceas aniversar, personalităţi de prim rang ale sociologiei naţionale, reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, pe domnul Ilie Bădescu – directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, profesorul şi sociologul Virgil Măgureanu, reprezentanţi ai universităţilor din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Târgu Jiu, Sibiu. Sociologia s-a născut în 1995, cu dubla specializare Filosofie-Sociologie. Din cele opt specializări de Sociologie din ţară, ne situăm pe locul doi privind numărul studenţilor înscrişi în anul I. 25% dintre studenţii noştri provin din Bulgaria, Liban, Serbia, Republica Moldova“, a precizat Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.
Pe lângă cele menţionate, profesorii facultăţii au scos din tipar peste 50 de cărţi, lucrări monografice, antologii, traduceri şi ediţii îngrijite şi cursuri. Desfăşoară, de asemenea, opt proiecte europene de o importanţă deosebită. Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale s-au făcut remarcaţi la simpozioanele naţionale studenţeşti, unde s-au clasat în topul premianţilor. „Este una din puţinele facultăţi din ţară care desfăşoară împreună cu studenţii practică sociologică în 16 localităţi din ţară, realizând sondaje de opinie pe diverse probleme de actualitate, dar şi studii de marketing. Din partea universităţii noastre, acordăm diplomă de excelenţă decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Craiova pentru toată activitatea depusă în slujba sociologiei“, a precizat  profesor universitar doctor Maria Voinea, prorector la Universitatea din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS