17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuluceală pentru ajutoarele de încălzire

Buluceală pentru ajutoarele de încălzire

Craiovenii cu venituri mici au luat cu asalt Direcţia de Asistenţă Socială şi Direcţia de Impozite şi Taxe. Ei stau la cozi imense pentru a obţine adeverinţe de venit şi certificate fiscale, necesare pentru a primi ajutoarele de încălzire. Pentru prima dată, oamenii trebuie să îşi declare bunurile deţinute. Mulţi nu vor primi ajutoare de încălzire pentru că au diverse bunuri pe numele lor sau venituri mai mari decât prevede legea.

Mii de craioveni s-au îngrămădit, în ultimele zile, la sediile câtorva instituţii din municipiu, pentru a obţine actele necesare întocmirii dosarului prin care solicită ajutoare de încălzire. Din cauză că este primul an după modificarea legislaţiei când contează ce bunuri are omul în proprietate, iar ajutorul se acordă în funcţie de aceste bunuri, persoanele nevoiaşe au avut de făcut mai multe drumuri decât de obicei, pentru a obţine actele necesare. Prima dată trebuie să depună cererea, apoi, la două-trei zile, să obţină certificatele sau adeverinţele de venit. Concret, ei trebuie să obţină o adeverinţă de venituri de la Administraţia Fiscală a Municipiului Craiova, de pe strada Mitropolit Firmilian, din care reiese ce venituri au avut declarate. Din acte rezultă că nu toţi solicitanţii se încadrează în condiţiile legii pentru a primi ajutoare de încălzire, spune şeful Fiscului doljean. Oamenii sunt verificaţi şi unii chiar sunt nevoiaşi, cu venituri mici, dar alţii nu sunt aşa săraci cum par la prima vedere, astfel că figurează cu venituri mai mari şi nu se încadrează în cerinţele legii pentru ajutor de încălzire. „După ce depun la noi cererea şi trebuie să vină după adeverinţa de venit, unii «îşi aduc aminte» că au mai avut şi alte venituri, unii «îşi amintesc» brusc că au făcut şi taximetrie şi au primit ceva bani, alţii că au avut şi alte venituri“, a spus directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Eugen Călinoiu.

Înghesuială şi la Piaţa Centrală

De la Finanţe, craiovenii cu venituri mici trebuie să se mute la cozi la o altă instituţie, de data aceasta din subordinea primăriei. Aşadar, de câteva zile este aglomeraţie la sediile Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, unde oamenii trebuie să obţină certificate de atestare fiscală din care să reiese ce bunuri au în proprietate. Vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei de la Piaţa Centrală, nevoiaşii urbei stăteau conştiincioşi la cozi la două ghişee. „Am venit să depun cererea aici şi la trei zile vin să ridic certificatul. Plătim cinci lei fiecare pentru statul român. Cer ajutor de încălzire pentru că am o pensie de 500 de lei pe lună după 30 de ani de vechime“, a spus Nicolae Zgureci (55 de ani), pensionar medical.

Coada s-a extins şi în curte la fostul Liceu Auto

La alt sediu al Direcţiei de Impozite şi Taxe, în clădirea fostului Liceu Auto, funcţionează şi Direcţia de Asistenţă Socială – locul unde se depun dosarele pentru ajutoarele de încălzire (pe diverse categorii: încălzire pentru gaze, pentru lemne, pentru energia termică), după ce se obţin toate actele şi certificatele necesare. De câteva zile, la acel sediu se creează cele mai mari cozi. Vineri dimineaţă, oamenii stăteau chiar în curtea instituţiei, din cauză că imobilul propriu-zis s-a dovedit neîncăpător. Oamenii de ordine introduceau câte şase persoane odată. „Cel mai mult am stat aici zilele trecute. A fost foarte aglomerat“, a spus Stana Neghea (74 de ani), pensionară. Maria Tudor (59 de ani), pensionată de curând, a spus: „În trei zile mi-au eliberat actul. La 430 de lei pensia mea, stau la ce cozi or fi pentru ajutorul de încălzire“.

Mulţi craioveni nu vor primi ajutoarele

Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu, a declarat pentru GdS că sunt mii de craioveni care solicită documente pentru ajutoarele de încălzire, fapt ce a creat aglomeraţie. „Eliberăm câte 1.200 de certificate pe zi, faţă de 150 de certificate, cât se eliberau până acum. Onorăm toate cererile oamenilor şi se stă peste program. Avem două ghişee deschise la Piaţa Centrală şi alte două la fostul Liceu Auto, dar nu avem de unde să ştim din timp câţi oameni vin într-o zi şi nu putem şti nici câţi trebuie să vină în total. Eliberăm certificatele la două zile de la depunerea cererii“, a spus directorul Sorin Marcu. El a precizat că nevoiaşii care cer ajutoare de încălzire şi reiese faptul că au bunuri în proprietate nu pot primi sprijin de la stat. „Din certificatele de atestare fiscală eliberate până acum reiese că mulţi craioveni nu se vor încadra în condiţiile legale pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire, pentru că mulţi dintre solicitanţi au bunuri în proprietate“, a precizat Sorin Marcu. Potrivit noilor acte normative, de anul acesta nu mai pot primi ajutoare de încălzire persoanele care au în proprietate un autovehicul cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 de centimetri cubi, cei care au două sau mai multe proprietăţi, inclusiv terenuri. Craiovenii care nu şi-au plătit la timp impozitele şi taxele locale vor fi excluşi de la plata acestor ajutoare, precum şi cei care au realizat venituri mai mari de 615 lei pe membru de familie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII