29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAuchan vine la Craiova

Auchan vine la Craiova

Este oficial! Peste exact o săptămână se semnează contractul între Electroputere Craiova şi dezvoltatorul care va construi un centru comercial în incinta fabricii craiovene. În mall vor funcţiona hipermarketul Auchan, Norauto (service auto), KIABI (haine), Decathlon (articole sportive) şi Leroy Merlin (bricolaj). Dezvoltatorul promite 1.600 de locuri de muncă.

Proiectul Electroputere Shopping Center este mai aproape de realitate. Într-o săptămână trebuie să se semneze contractul de vânzare a terenului din incinta uzinei, teren pe care va apărea primul mall din Craiova. În centrul comercial din incinta Electroputere ar urma să se deschidă mai multe magazine, un hipermarket Auchan, un service auto generalizat, o unitate de bricolaj şi un magazin cu articole sport, potrivit unor surse din piaţă, apropiate tranzacţiei.

Mall-ul va fi gata în octombrie 2011

Compania K&S Electric Power Point, controlată de acţionarii dezvoltatorului imobiliar BelRom (firma care dezvoltă reţeaua de parcuri de retail European Retail Park din România) este dezvoltatorul care cumpără suprafaţa de 12 hectare de la Electroputere Craiova, suprafaţă pe care există o hală de producţie, dezafectată de compania craioveană. Managerul de proiect, Adrian Tulhină, a confirmat că săptămâna viitoare se încheie tranzacţia cu Electroputere şi a declarat, în exclusivitate pentru GdS, că mall-ul va fi operabil în octombrie 2011. „Se vor crea 1.600 de locuri de muncă. Lucrările vor fi executate de un antreprenor general, care va lucra şi cu firme locale de construcţii“, a precizat Adrian Tulhină, managerul proiectului Electroputere Shopping Center.

Terenul valorează o avere

Dezvoltatorul a fost încântat de amplasamentul pentru viitorul centru comercial – un loc accesibil craiovenilor, un spaţiu suficient de mare pentru ceea ce vor ei să dezvolte în Bănie, o zonă uşor de transformat într-un spaţiu comercial. Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti de către Electroputere, preţul de vânzare a terenului va fi de minimum 20 de milioane de euro. Valoarea exactă a tranzacţiei nu a fost dezvăluită până în prezent, dar se ştie că „banii vor fi utilizaţi pentru plata datoriilor Electroputere către bugetul consolidat al statului“, a precizat, pentru GdS, directorul companiei craiovene, Adrian Dumitriu. Şi reprezentanţii dezvoltatorului păstrează confidenţialitatea asupra preţului tranzacţiei care, în ultimă instanţă, ar putea dezmorţi piaţa imobiliară din Craiova, fiind un reper pentru eventuale tranzacţii similare în zonă.

Un hipermarket Auchan şi multe magazine „de firmă“

Surse din piaţă susţin că în centrul comercial care va fi amenajat la Electroputere va fi deschis un hipermarket Auchan, aceasta fiind cea mai importantă investiţie din viitorul mall. „Cu certitudine va fi Auchan la Craiova“, garantează aceleaşi surse. Grupul francez Auchan – controlat de familia Mulliez – este prezent pe piaţa din România în special în Capitală, dar şi mai aproape de Craiova, la Piteşti. Grupul francez a anunţat recent că intenţionează să deschidă până la sfârşitul anului 2012 cinci hipermarketuri noi în România. Potrivit Capital.ro, investiţia într-un singur spaţiu comercial Auchan în România este estimată între 15 şi 30 de milioane de euro.
În spaţiul care va fi cumpărat de K&S în incinta Electroputere se va deschide un service auto generalizat, Norauto – companie distinctă în cadrul grupului francez Mobivia. În ţara noastră, Service Norauto există pe lângă câteva dintre hipermarketurile Auchan şi Carrefour din Bucureşti. Norauto se dezvoltă în oraşele mari din România, anunţă acţionarii companiei. La Electro se va deschide un magazin de haine KIABI. Potrivit site-ului propriu al companiei, deţinătorii KIABI şi-au propus să deschidă 20 de magazine în România, până în anul 2014. În Electroputere Shopping Center va fi prezentă şi firma Decathlon – care, de altfel, este cel mai mare retailer de articole sportive din Europa. În aceeaşi incintă despre care vorbim, craiovenii vor mai găsi şi Leroy Merlin – o unitate de bricolaj (construcţii, casă, grădină etc.). Leroy Merlin, membră a grupului francez Adeo, îşi va deschide la Craiova cea de-a doua unitate de pe teritoriul României, însă intenţia companiei este de a inaugura asemenea centre de bricolaj peste tot în ţară. Managerul de proiect, Adrian Tulhină, a confirmat informaţiile potrivit cărora Auchan şi celelalte companii îşi vor deschide operaţiuni în Bănie şi a adăugat că „există discuţii şi cu alte firme care să vină în centrul comercial. Vor fi branduri de renume care vor veni la Craiova“.

De ce va fi primul mall din Craiova

Dezvoltatorul susţine că mall-ul de la Electroputere devine operabil în octombrie 2011. Ar fi primul centru comercial al Craiovei de acest fel, după două încercări nereuşite ale celor de la Immoeast şi Sonae Sierra. Cei doi dezvoltatori imobiliari au fost nevoiţi să oprească lucrările, din lipsa finanţărilor şi din cauza dificultăţilor de a închiria spaţiile comerciale, în plină criză. Sonae Sierra a spus recent, pentru GdS, că nu renunţă la mall-ul de la Craiova, de pe strada Caracal, dar nu a dat publicităţii date certe referitoare la valoarea investiţiilor (respectiv la sursa banilor). Ce are sigur mall-ul de la Electroputere? În primul rând, ei cumpără terenul. În al doilea rând, există deja contracte de închiriere cu Auchan, Norauto, KIABI, Decathlon şi Leroy Merlin, iar toate aceste grupuri (multe franţuzeşti) au anunţat recent că vor să se extindă pe piaţa din România, în special în marile oraşe, cum este şi Craiova.  

Cine este Auchan în lume

Potrivit Wikipedia, Auchan este o reţea internaţională de hipermarketuri, cu sediul central la Lille, Franţa. Compania este controlată de familia Mulliez şi este prezentă în Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Rusia, Maroc, China, Taiwan şi România. Denumirea Auchan provine din limba franceză, fiind un omofon pentru Hauts-Champs, un cartier în Roubaix. Grupul Auchan are 210.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 31,8 miliarde de euro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII