5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRidicările auto, furt de maşini

Ridicările auto, furt de maşini

În Bănie, echipajul de ridicări auto al Regiei Autonome de Transport Craiova, şi nu poliţia, decide de cele mai multe ori ce maşini trebuie ridicate din stradă şi duse la autobază.
Cu alte cuvinte, maşinile considerate staţionate neregulamentar şi ridicate de angajaţii RAT Craiova sunt furate, atâta vreme cât legislaţia prevede că doar Poliţia Română poate dispune ridicarea autovehiculelor staţionate neregulamentar. Mai mulţi craioveni ne-au sesizat că angajaţii RAT saltă pur şi simplu maşinile, fără ca prin preajma acestora să fi trecut măcar vreun poliţist. Ieri, un echipaj de ridicări auto al RAT a fost surprins în timp ce încerca să plece cu o maşină de pe strada Theodor Aman. Până la urmă, a renunţat, fiindcă proprietarul maşinii a ajuns în timp util la faţa locului. Autorii tentativei de ridicare nu au putut face dovada vreunei dispoziţii a Poliţiei Române de ridicare a autovehiculului. Întrebaţi în ce temei s-au atins de maşină şi intenţionau să plece cu ea, unul dintre angajaţii RAT a spus: „Du-te, domnule, d-aci, că noi avem poliţia când facem… Uite, e poliţia acolo!“. Chiar şi proprietarul maşinii a spus la un moment dat că a văzut un proces-verbal. Numai că „poliţia de acolo“, respectiv agentul de serviciu cu post fix în colţul English Park, cu ecuson „Fota“, a declarat că nu a semnat nimic, că nu există nici un proces-verbal. „Procesul-verbal s-ar fi făcut ulterior, numai dacă maşina ar fi fost ridicată şi transportată“, a spus Fota. Poliţistul a fost întrebat de câteva ori acelaşi lucru: „Aţi semnat un proces-verbal sau un alt document care să ateste că aţi dispus ridicarea acestui autovehicul?“. Acesta a răspuns de fiecare dată la fel: „Nu!“.

Cum s-a dispus?

Cine a dispus ridicarea autovehiculului rămâne o enigmă, iar de faptă răspund până una-alta doar… făptaşii. Şeful lor, directorul RAT Craiova, Marinel Florescu, nu a răspuns la telefoane. Şeful Biroului Rutier Craiova, comisarul Emil Zuican, spune că nu e obligatoriu ca poliţistul să dispună în scris ridicarea unui bun proprietate privată de pe domeniul public. Atunci, verbal? „Nu, nu verbal“, a răspuns Zuican. Atunci, cum? Îi face cu ochiul colegului din maşina de ridicări? Şeful Rutierei nu a mai răspuns, dar a explicat cum se poate face constatarea contravenţiei, adică inclusiv cu mijloace tehnice omologate, cu aparate foto sau camere de luat vederi. După care, în baza constatării, se poate încheia procesul-verbal. Da, dar asta ţine în cazul contravenţiilor în care măsura se dispune în final prin procesul-verbal, atunci când o fi el întocmit. Aici este vorba de atac direct la proprietate. „Se întocmesc nişte fişe înainte de procesul-verbal, acesta putând fi făcut ulterior, în termenul prevăzut de lege. Autovehiculul poate fi ridicat în baza acelei fişe“, a mai arătat comisarul Emil Zuican.
De acord, dar, totuşi: unde este dovada că poliţia a dispus ridicarea acelei maşini, atâta vreme cât poliţistul nu a semnat nimic, nici măcar o fişă, dacă aceasta ar exista? „Dacă poliţistul nu a dispus înseamnă că echipajul de ridicări a comis o ilegalitate“, a afirmat comisarul Emil Zuican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII