11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurt şi autodenunţ la o asociaţie de proprietari

Furt şi autodenunţ la o asociaţie de proprietari

Administratoarea unei asociaţii de proprietari din Craiova s-a autodenunţat la poliţie după ce şi-a însuşit aproape 500.000 de lei din banii proprietarilor. Dacă nu restituie banii, locatarii va trebui să plătească întreţinerea de două ori. 

Proprietarii din Asociaţia nr. 2 George Enescu au aflat cu stupoare, în urmă cu câteva luni, că administratoarea Augustina Sârbu s-a autodenunţat la poliţie pentru că le-a furat banii din încasări. Oamenii au înţeles că de la o vreme se întâmplă ceva în neregulă cu banii lor, dar plângerile făcute către preşedinte sau cenzor nu au fost luate în seamă, care, chipurile, nici ei nu s-au prins de „jongleriile“ angajatei. „Nimeni nu şi-a dat seama. Părea că este în regulă. Pentru că ea ce făcea? Tăia chitanţe în avans şi, deşi nu termina chitanţierul vechi, folosea altul. Din sumele încasate, către furnizori ajungeau sume infime, depunea doar ce era pe registru de casă. Prin urmare, ies lipsă 490.000 de lei, dar la suma asta trebuie adăugate şi sumele pe care le au de plătit restanţierii, cam o sută de mii de lei… Ea s-a autodenunţat, deoarece cenzorul observase nişte nereguli. Poliţia a ridicat documentele şi împreună cu Uniunea Asociaţiilor verifică activitatea financiar-contabilă. Nu mai este angajata noastră“, a spus preşedintele asociaţiei, Felix Ciobanu. Proprietarii cred că acesta nu  este străin de cele întâmplate cu banii lor, cum străin nu este nici cenzorul. Ei mai cred că administratoarea nu s-a autodenunţat din proprie iniţiativă. „Am auzit că furnizorii au început să-i trimită adrese, să o ameninţe că sesizează poliţia pentru că nu mai plătise de luni bune serviciile. Aşa, de una singură, nu cred că s-a dus. Mai este şi varianta că cenzorul i-ar fi descoperit ceva nereguli. Dar de ce nu a spus nimic până în acest moment? Dau vina pe ea, dar cred că s-au înţeles între ei şi acum s-au certat pe bani. Povestea cu autodenunţul nu ţine“, este de părere Gabriela Culcescu, locatară în blocul D21, George Enescu. Aceasta mai spune că ea a descoperit prin luna martie 2010 cum facturile sunt măsluite. „În luna martie am plătit la data de 15 şi am primit chitanţa cu numărul 3.936, în aprilie pe data de 14 am primit chitanţa cu numărul 4.857 diferenţa este de 921, iar în asociaţie sunt 480 de apartamente, adică fiecare proprietar şi-a plătit într-o lună întreţinerea de două ori?“, se întreabă aceasta.

Înşelaţi cu factura

Proprietarii se uită acum lung la facturile pe care le-au plătit şi le este teamă că vor fi obligaţi să le achite pentru a doua oară. „Eu nu am nici o restanţă. Acum s-ar putea, pentru recuperarea prejudiciului, să plătesc încă o dată. Ar fi în jur de 1.000 de lei. În plus, facturile erau umflate. Dacă nu erai atent, plăteai şi gata. În luna martie, când nu am locuit în apartament, mi-a pus la întreţinere 170 de lei. Am rugat-o să verifice. Mi-a spus că s-a greşit şi a înjumătăţit suma“, povesteşte Maria Gojnea, proprietară.
La Asociaţia nr. 2 George Enescu sunt încărcate toate cheltuielile. Pentru luna august, proprietarii au plătit pentru telefonul asociaţiei 375,83 lei, pentru deratizare şi dezinsecţie într-un singur bloc s-a plătit 3.300 de lei. „Este de necrezut. Am fost furaţi pe faţă. Şi cred că au făcut acest lucru împreună. Cenzorul spune că nu ştia, dar, în schimb, făceau petreceri împreună. După cele întâmplate, am ţinut adunare, iar preşedintele Ciobanu a venit cu câţiva acoliţi, restanţieri pe care nu îi trece la întreţinere, şi s-a impus. Oamenii nu îşi dau interesul, dar când ştii că plăteşti şi cineva îşi bate joc de tine, nu poţi să rămâi pasiv“, a spus Adriana Popescu, altă proprietară.
Tot proprietarii spun că administratoarea a făcut acest lucru mai de mult, din perioada anilor 2004 – 2005, când au prins-o cu facturi măsluite şi a fost obligată să le restituie banii. „Ea pleca în Italia, cumpăra marfă şi o vindea. Avea un bar, soţul – o firmă de amenajări şi cu siguranţă banii noştri au fost folosiţi aici. Eu tot o întrebam cum calculează  factura la căldură şi îmi spunea că nu este bine să ştiu prea multe că mă doare capul“, a afirmat Ioana Gheorghe, proprietar.

Aşteptată cu banii

Inspectorii din cadrul Primăriei Craiova, dar şi reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor din Craiova confirmă că fosta administratoare de la Asociaţia nr. 2 George Enescu este cercetată pentru delapidare. „Poliţişti de la Serviciul Investigarea Fraudelor ne-au solicitat concursul pentru verificarea activităţii financiar-contabile a administratoarei Augustina Sârbu, fostă angajată la Asociaţia nr. 2 George Enescu. Mai multe date nu putem da atâta timp cât este cazul organelor de cercetare penală“, a precizat Dan Remus, preşedintele UJALP Craiova.
Cei de la primărie, care nu au apucat să vadă documentele incriminatoare pentru că au fost ridicate de poliţie, aşteaptă verdictul pentru a lua măsurile care se impun.
Singurul care nu şi-a pierdut speranţa, preşedintele Felix Ciobanu, spune că intenţionează să deschidă un cont în care fosta angajată să depună banii pe care şi i-a însuşit.
Augustina Sârbu nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere. La cele două numere de telefon furnizate de primărie şi asociaţie doar aceasta nu mai răspunde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII