24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele, tot mai dezbinate

Sindicatele, tot mai dezbinate

Sindicatele demonstrează din nou că nu pot fi unite, cel mai nou exemplu fiind dat de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), care, după ce a făcut public că va participa la proteste, a anunţat, prin preşedintele său, că renunţă la acţiuni.
Preşedintele CDSR, Iacob Baciu, a declarat că organizaţia pe care o conduce nu va mai participa la proteste, deoarece organizaţia a primit sâmbătă răspuns de la premierul Emil Boc.
„Întâlnirea noastră cu premierul a fost programată în perioada 26 septembrie – 3 octombrie, iar până atunci vom discuta miercuri (mâine-n.r.) coeficienţii de salarizare. Dacă nu vom obţine ce am cerut, vom avea acţiuni de protest ferme. Sunt nemulţumiri, dar este clar că noi trebuie să negociem punct cu punct, pentru că nu mai avem timp“, a declarat Iacob Baciu.
Vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a declarat că organizaţia sa a hotărât să picheteze guvernul, în ideea de a avea o întâlnire cu premierul, pentru a discuta despre problemele oamenilor. El a mai spus că în confederaţie există ramuri de activitate care nu mai sunt la celelalte confederaţii. Este vorba despre industria comerţului, textilă, de cercetare, învăţământ şi aşa mai departe.
„Noi am cerut ministrului o întâlnire. Domnia sa ne-a trimis o invitaţie scrisă în care ne-a spus că vom avea o întâlnire cu dânsul. De data asta, ne-am gândit că toate aceste acţiuni ale confederaţiilor sindicale să se desfăşoare în cascadă, pentru ca oamenii politici să înţeleagă că nu este un moft, ci o problemă serioasă“, a explicat Cornea.
Decizia CSDR a fost dur taxată de ceilalţi lideri sindicali.
„Nu mă miră atitudinea Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR). Nu pot spune că întâlnirea de sâmbătă a rezolvat ceva din problemele cu care se confruntă salariaţii. Doar nişte simple promisiuni ale premierului nu vor rezolva problemele. Salariul minim pe economie nu va creşte, atâta timp cât economia nu permite. În prezent, decizia CSDR-ului de a suspenda acţiunile de protest doar pentru nişte promisiuni mi se pare cel puţin ciudată. Cert este că în momentul de faţă dacă liderii confederaţiilor sindicale nu înţeleg că românii nu mai sunt dispuşi să tolereze această inconsecvenţă la nivel confederal şi nu numai vor sancţiona drastic liderii sindicali şi clasa politică. Ar trebui să mai meargă în teren să vadă care este situaţia“, a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale „Spiru Haret“, Marius Nistor.
Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr, este de părere că această lipsă de unitate nu va duce la nimic bun.
„Credeţi că întâlnirile pe care le încercaţi acum ne pot ajuta la ceva? Nu am discutat tot timpul despre coeficienţii de salarizare. Nu credeţi că o unitate va fi benefică pentru sindicate şi pentru întreaga ţară? Probabil asta îşi doreşte premierul“, a declarat Hadăr.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, recunoaşte că mişcarea sindicală şi-a mai pierdut din credibilitate, însă spune că acest lucru s-a întâmplat tot din cauza „Puterii“. „Sindicatele au fost prinse în mreje. Unii nu doresc să fim împreună. Aceste proteste nu vor fi de amploarea dorită, dar vor fi pe o perioadă mai lungă“, a declarat Liviu Apostoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII