16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

La coada sărăciei

Zeci de şomeri şi persoane cu handicap din Craiova s-au încolonat ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, la coadă pentru ajutoare alimentare. Din cauza sărăciei, oamenii acceptă fără pretenţii tot ce înseamnă ajutor.
Până de curând aveau un loc de muncă, venituri sigure, azi sunt „cele mai defavorizate categorii de persoane“ şi stau cu mâna întinsă să primească ajutoare, fie ele şi alimentare. Este cazul sutelor de şomeri din Craiova, care ieri au luat cu asalt depozitul din incinta Regiei Autonome de Transport, pentru a-şi ridica făina, mălaiul, pastele făinoase şi biscuiţii. Unii dintre ei se simt jenaţi că se găsesc în această situaţie şi spun că le-ar fi prins „mai bine la serviciu decât la biscuiţi“, alţii fac haz de necaz şi acceptă resemnaţi starea în care se găsesc.
„Dacă beneficiem de aceste cantităţi de alimente, de ce să nu le luăm? Prind bine pentru familie, mai ales că veniturile au scăzut drastic. Ar fi de preferat un serviciu decât biscuiţi, dar…“, a spus Daniela Stanciu, care în urmă cu cinci luni ocupa un loc de economist la o firmă, iar acum este şomeră.
Alte zeci de persoane au aşteptat minute în şir, încolonate pe patru-cinci rânduri, să ajungă în faţa porţilor „străjuite“ de poliţiştii comunitari şi de aici la depozitele cu alimente. Cantitatea de alimente de care beneficiază fiecare şomer este de 14 kg de făină, 7 kg de mălai, opt pungi cu paste făinoase şi 13 pachete cu biscuiţi.
„În această săptămână se distribuie făina, mălaiul, pastele făinoase şi biscuiţii pentru şomerii aflaţi în plată la data de 30 iulie şi care mai aveau carnetul vizat în această lună şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizaţi. Alimentele sunt furnizate potrivit HG nr. 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare, care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate. În această zi, beneficiarii au venit în număr foarte mare, dar dintre cele patru categorii, numărul şomerilor este cel mai ridicat, 6.482, la care se adaugă 4.867 de persoane cu handicap“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Carmen Licu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII