13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeţe-n roate la firma de pază

Beţe-n roate la firma de pază

Propunerea de înfiinţare a unei societăţi comerciale de pază sub tutela Consiliului Local Municipal Craiova, care să preia o parte din agenţii trimişi în şomaj de la Poliţia Comunitară Craiova, dar şi din sectorul de pază pe care poliţia nu îl va mai putea acoperi după concedierile în masă, a primit avize nefavorabile din partea compartimentelor juridic şi economic.

Direcţiile juridică şi economico-financiară ale Primăriei Craiova au elaborat referatele pentru (ne)susţinerea iniţiativei de înfiinţare a unei societăţi de pază în Bănie, care să preia pentru început paza cimitirelor şi a parcurilor. Pe lângă scuzele la modă pe timp de criză, economiştii Primăriei Craiova, care s-au declarat împotriva înfiinţării acestei firme, vin cu nişte explicaţii interesante. Una dintre acestea ţine de achiziţiile publice. Primăria este obligată să atribuie prin licitaţie publică paza obiectivelor din domeniul public şi privat – cimitire, parcuri etc., aşa că nu va putea garanta că societatea locală va câştiga aceste contracte, susţin semnatarii referatului economic. Formularea demonstrează că funcţionarii n-au avut nici un chef să fundamenteze proiectul, ci să-l doboare. Nu există o estimare a costurilor pazei acestor obiective, pentru a se preciza tipul licitaţiilor care ar urma să fie organizate. În plus, funcţionarii uită că primăria a scos la licitaţie până şi activitatea de decolmatare a reţelelor de canalizare administrate de Compania de Apă „Oltenia“ SA. Licitaţie câştigată, evident, de Compania de Apă „Oltenia“ SA, la care consiliul local e acţionar majoritar. A scos la licitaţie şi activitatea de demolare a clădirilor de pe domeniul public ridicate fără autorizaţie de construire. Licitaţie câştigată, bineînţeles, de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, din subordinea Consiliului Local Municipal Craiova.

Confuzie la juridic

Şi pledoaria juriştilor este concepută astfel încât să stopeze elanul iniţiatorilor. De pildă, proiectul nu îndeplineşte condiţia de legalitate fiindcă doar „Municipiul Craiova“ poate fi asociat unic, în calitate de unitate administrativ-teritorială, nu „Consiliul Local al Municipiului Craiova“, aşa cum au propus iniţiatorii. Şi juriştii pot fi bănuiţi de interes pentru demontarea iniţiativei, dacă luăm în calcul poziţia lor în proiecte similare: „Acţionarii SC Compania de Apă «Oltenia» SA vor fi Consiliile Locale Craiova, Bechet, Călăraşi, Dăbuleni, Breasta, Filiaşi, Segarcea şi Consiliul Judeţean Dolj“ (Art. 2, HCL 164 din 2007, republicată). De altfel, în anexa la HCL nr. 164 sunt prezentaţi asociaţii: Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Consiliul Local al Oraşului Filiaşi, Consiliul Local al Oraşului Segarcea etc. Gheorghe Albăstroiu, unul dintre semnatarii iniţiativei de înfiinţare a firmei de pază, consideră că motivele prezentate de funcţionarii primăriei sunt puerile. „Acestea nu sunt motive, să fim serioşi. Probabil că vom retrage proiectul de pe ordinea de zi din această lună şi-l vom reface astfel încât data viitoare să nu mai poată invoca nici măcar aceste motive“, a spus consilierul municipal Gheorghe Albăstroiu. Acesta a precizat că, în cazul în care şi ceilalţi semnatari ai iniţiativei sunt de acord să fie retras proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei din 26 august, „data viitoare“ va însemna următoarea şedinţă de consiliu local, în septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII