17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit fostul rival comunist al lui Ceauşescu

A murit fostul rival comunist al lui Ceauşescu

Fostul lider comunist Gheorghe Apostol, unul dintre puţinii adversari declaraţi ai lui Nicolae Ceuşescu, a murit sâmbătă după-amiază la vârsta de 97 de ani, informează Realitatea TV.
Trupul neînsufleţit va fi depus, cel mai probabil astăzi, la Capela Cimitirului Belu Militar şi va fi înmormântat la cimitirul Mănăstirii Cernica.
Născut pe 16 mai 1913 în judeţul Galaţi, Gheorghe Apostol a fost principalul contracandidat al lui Nicolae Ceauşescu la şefia Partidului Comunist, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Apostol susţinea că Gheorghiu-Dej, bolnav, ar fi decis să-l numească pe el succesor, în 1964, dar Gheorghe Maurer şi Emil Bodnăraş ar fi optat pentru Nicolae Ceauşescu, care li se părea mai uşor de manipulat.
În două rânduri, Apostol a fost prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, prim-secretar al CC al PCR, preşedinte al Consiliului Central al Sindicatelor. Acuzat de „abatere morală“, Gheorghe Apostol a fost trimis în anii ’70 ambasador în diverse state din America Latină.
În 1989 şi-a pus semnătura pe celebra „Scrisoare a celor şase“, în care erau criticaţi Nicolae Ceauşescu şi regimul său. Scrisoarea, semnată şi de Alexandru Bârlădeanu, Silviu Brucan, Corneliu Mănescu, Constantin Pîrvulescu şi Grigore Răceanu, a fost făcută publică pe 11 martie 1989, la Radio Europa Liberă şi Vocea Americii. Ca urmare, Apostol a fost plasat în arest la domiciliu până la revoluţie. „Ce s-ar fi întâmplat dacă Apostol ar fi ajuns secretar general în 1965? Este probabil că multe dintre cele mai înjositoare elemente ale ceauşismului ar fi fost evitate. Militant sindicalist comunist, autodidact, leninist convins, Apostol nu avea sentimentul că este un «lider providenţial». Comunismul românesc ar fi rămas obtuz şi închistat, însă nu ar fi căpătat dimensiunile paranoice legate de personalitatea lui Ceauşescu. Nu mai vorbesc despre intervenţiile politice nefaste ale Elenei Ceauşescu. Este probabil că Apostol ar fi continuat linia lui Dej: desovietizare fără destalinizare, oligarhie mai degrabă decât conducere unipersonală (ori bipersonală)“, scria Vladimir Tismăneanu într-un articol publicat în 2008 în Evenimentul Zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII