12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAleşii neamului, trimişi la tratament în ţară

Aleşii neamului, trimişi la tratament în ţară

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susţine că întreg sistemul de sănătate din România este în colaps şi propune elaborarea unei legi a responsabilităţii faţă de ţară a aleşilor şi a celor ce sunt numiţi în funcţii de conducere publice care să îi oblige pe aceştia să-şi trateze problemele de sănătate în sistemul sanitar naţional, transmite Agerpres. Legea ar trebui aplicată atât aleşilor, cât şi familiilor lor. Nerespectarea legii de către aleşi ar trebui sancţionată cu pierderea mandatului.
„Vinovaţi pentru această situaţie mizerabilă în care a ajuns sistemul de sănătate sunt majoritatea celor care s-au aflat la conducerea României în ultimii 20 de ani şi care, prin măsurile luate, au făcut ca astăzi România să îşi ardă pruncii după câteva clipe de viaţă“, precizează COPAC.
Coaliţia susţine că „are o soluţie simplă: să se decidă printr-o lege a responsabilităţii aleşilor faţă de România că orice persoană aleasă de popor prin vot pe o funcţie – de la preşedinte până la consilierul local de la o primărie – precum şi orice persoană numită politic într-o funcţie de conducere să fie obligate să-şi trateze problemele de sănătate în sistemul sanitar din România“.
COPAC consideră că pentru sănătate ar trebui alocat 6% din PIB, trebuie impus un management bazat pe performanţă, „nu pe alte interese“, iar aleşii trebuie să se lupte să ţină medicii şi „nu să îi alunge din ţară“.
„Astfel, banii din sănătate vor fi cheltuiţi eficient şi nu se vor mai scurge în alte buzunare, CNAS va lucra pentru pacienţi, nu pentru a face economii pe spinarea lor şi a le impune biruri; aleşii vor avea ocazia să intre într-un spital din România şi să vadă realitatea cruntă cu care se luptă un pacient din această ţară; aceştia se vor putea pune în locul pacienţilor din România, care îşi aşteaptă moartea pentru că nu au acces la tratamentele necesare luptei cu diversele boli“, se precizează în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII