6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la medicamentele diuretice!

Atenţie la medicamentele diuretice!

Administrarea de medicamente diuretice în perioadele caniculare este contraindicată, atenţionează medicii specialişti. „Medicamentele diuretice pot să dea stări de leşin dacă sunt luate în aceste zile călduroase, pentru că ele nu fac decât să elimine din corp apa şi substanţele minerale“, susţine dr. George Beţiu, directorul adjunct medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj.
Alte medicamente pe care este de preferat să nu le luăm în această perioadă dacă nu este absolută nevoie sunt laxativele şi antibioticele. O atenţionare specială este necesară însă şi pentru bolnavii cronic. Aceştia nu trebuie sub nici o formă să întrerupă tratamentul medicamentos. „Bolnavii cronic, îndeosebi cardiacii, pot să aibă mari probleme dacă nu îşi administrează medicaţia prescrisă de medicul specialist“, a mai spus dr. Beţiu.

Alcoolul şi cofeina deshidratează

Nu doar medicamentele diuretice pot să facă rău în zilele toride. Unele băuturi pot să fie la fel de periculoase pentru că favorizează deshidratarea într-o perioadă în care corpul are nevoie de foarte multe lichide (cel puţin doi litri de apă pe zi). Cafeaua, băuturile răcoritoare precum cola, ceaiul verde şi alte băuturi energizante pe bază de cofeină au efect diuretic, ducând la pierderea unor cantităţi importante de apă de către organism. Băuturile spirtoase, vinul şi chiar berea conţin alcool, care favorizează deshidratarea; de aceea ar trebui ocolite în această perioadă. Băuturile răcoritoare cu conţinut mare de zahăr ar trebui, de asemenea, evitate, pentru că zahărul scoate apa din celulele organismului.
Conducerea Serviciului de Ambulanţă Dolj susţine că populaţia a cam învăţat ce trebuie să facă pentru a se proteja în zilele de caniculă, dovadă numărul destul de mic de apeluri către dispeceratele staţiilor de salvare din judeţ. Astfel, spre deosebire de anul trecut, când se înregistrau şi şapte-opt persoane internate în spital din cauza căldurii, acum nu au fost mai mult de trei cazuri pe zi: două miercuri şi trei joi. Vineri dimineaţă, o bătrână de la Teslui cu probleme cardiace a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova după ce a leşinat acasă.
Per ansamblu, numărul apelurilor către Serviciul de Ambulanţă Dolj a crescut în ultimele două zile cu 25% faţă de o zi obişnuită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS