10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate25 septembrie, ziua de curăţenie naţională

25 septembrie, ziua de curăţenie naţională

Doar pentru că te muţi câţiva paşi mai departe sau ignori pur şi simplu grămada de gunoi din poieniţe şi din ape, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Cei care vor să facă într-adevăr ceva în această privinţă şi să ajute la curăţarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale ţării pot participa la Campania Naţională „Let’s Do It, Romania!“.

Doljenii pot participa, pe 25 septembrie, la una dintre cele mai ample campanii de voluntariat – „Let’s Do It, Romania!“. Îniţiatorii acestui proiect, care a fost deja implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010), îşi propun să strângă mormanele de gunoi din arealele naturale ale ţării într-o singură zi. „În cadrul acestei campanii vom strânge gunoaiele aruncate de cetăţeni (fie ei localnici sau turişti) în areale naturale şi în zone din afara localităţilor. În mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deşeuri şi depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curăţate pot fi atât pe uscat, cât şi pe apă“, a declarat Cătălin Zamfir, coordonatorul proiectului în judeţul Dolj. În opinia lui, cheia succesului acestei acţiuni o reprezintă implicarea cât mai multor cetăţeni, autorităţi locale, firme private, operatori de salubritate, persoane publice şi mass-media. Până în prezent, au fost deja realizate protocoale de colaborare cu Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Agenţia Regională de Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, Administraţia Bazinală de Apă Jiu şi urmează să fie perfectate protocoale cu Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, Instituţia Prefectului, Eco-Sud. Din categoria voluntarilor fac parte şi Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Fizică, precum şi Fundaţia „Cuvântul care Zideşte“. „Până în prezent avem înscrişi pe site-ul www.letsdoitromania.ro aproximativ 100 de voluntari activi. Per total, am stabilit ca ţintă 2.000 de voluntari“, a adăugat Cătălin Zamfir.

Educaţia trebuie să înceapă de acasă

Proiectul îşi propune responsabilizarea cetăţenilor faţă de mediul înconjurător şi colaborarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a sistemului de amenzi. Asta,  deoarece nu este nevoie să curăţăm ţara de PET-uri, pungi, hârtii şi gunoi menajer lăsat de alţii. „Trebuie să începem cu educaţia de acasă. De câte ori nu ni s-a întâmplat să vedem oameni aruncând diverse gunoaie pe fereastra maşinilor sau cetăţeni care fac focul în cele mai frumoase poieniţe şi vecini care aruncă molozul pe drumurile judeţene?“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ. În plus, Doljul, unde numărul voluntarilor nu este prea mare, se confruntă cu o mare problemă – existenţa unei singure gropi de gunoi. „Această acţiune nu se va termina pe 25 septembrie, prin colectarea propriu-zisă. Tot gunoiul obţinut va ajunge la singurul depozit ecologic din judeţ“, a precizat Monica Mateescu, directorul executiv al ARPM Craiova.

Cum puteţi da o mână de ajutor

Persoanele interesate să participe la această campanie o pot face atât înscriindu-se pe www.letsdoitromania.ro ca participant activ în echipa de organizare, pentru acţiunile de cartare (identificare a mormanelor de gunoi) sau pentru ziua de curăţenie. În plus, pot să susţină campania pe blog, pe facebook, pe twitter, pe stradă, oferind diverse servicii sau donând materiale sau bani. „Acesta este cel mai mare proiect de voluntariat din România şi ne aşteptăm să implicăm aproximativ 200.000 de oameni la nivelul întregii ţări“, a spus Cătălin Zamfir.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII