17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tsunami solar

Pământul a fost afectat ieri de o furtună geomagnetică majoră, cauzată de o explozie solară de masă, a declarat şeful Secţiei de astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române, Cristiana Dumitrache. Actuala ejecţie de masă, pornită de pe Soare în noaptea trecută, este a doua, după cea de pe 1 august, care a fost de intensitate mică.
„Această ejecţie solară este cauzată de ruperea unui filament în regiunea activă 11092 a Soarelui, care este situată mai aproape de ecuatorul acestuia şi care este posibil să mai dea în zilele următoare alte ejecţii de masă ce pot afecta Pământul, deoarece va trece la meridianul central solar în ziua de 5 august. S-a constatat că furtunile mici şi medii sunt stimulative pentru creierul oamenilor. De asemenea, studii recente arată că furtunile acţionează asupra hipotalamusului şi că modifică proporţia elementelor componente din sânge. Poţi fi şi sănătos, aceste modificări tot au loc“, a declarat astronomul Cristiana Dumitrache pentru Agerpres.
NASA a lansat o avertizare privind efectele exploziei solare produse pe 1 august, pe care specialiştii au denumit-o „tsunami solar“, semnalând, potrivit Cristinei Dumitrescu, şi ejecţia solară înregistrată ieri.
Astronomii afirmă că un lanţ de explozii solare de intensitate mare este aşteptat la sfârşitul anului 2012. În astfel de perioade, scutul magnetic al Pământului ar fi afectat, iar nivelul radiaţiilor solare ar creşte.
Potrivit şefului Secţiei de Astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române, aceste „furtuni“ nu se pot prognoza, iar ele vor creşte cu cât se apropie mai mult 2012, de la anul putându-ne aştepta la ejecţii de masă mai dese şi mai puternice, la furtuni geomagnetice îndreptate spre Pământ, aproximativ câteva pe zi, aşa cum, de altfel, au fost în fiecare ciclu solar.
O furtună solară mult mai puternică a avut loc la sfârşitul lunii august 1859. Cunoscută sub denumirea de „Carrington Event“, după numele astronomului Richard Carrington, care a urmărit fenomenul, furtuna a afectat reţelele telegrafice, care au picat, stâlpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII