12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClanul Bomboană, deferit justiţiei

Clanul Bomboană, deferit justiţiei

Procurorii DIICOT Craiova au încheiat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a membrilor „clanului Bomboană“ din Băileşti, puşi sub acuzare în cel mai mare dosar de trafic de persoane din judeţul Dolj.

Cercetările în cel mai mare dosar de trafic de persoane instrumentat vreodată în judeţul Dolj de procurorii DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate s-au încheiat la începutul acestei săptămâni. Dintre acuzaţiile aduse inculpaţilor nu lipsesc traficul de persoane, traficul de minori, prostituţia, proxenetismul şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapte pedepsite cu până la 15 ani de închisoare.

De la furt de lemne la trafic de carne vie

Nu mai puţin de zece inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv în acest dosar. Este vorba despre: Constantin Baeram, zis Gojin, Robert Radu, zis Ţiganu, Walter Radu, zis Remus, Florin Radu, zis Ine, Marin Radu, zis Făniţă, Trache Petre Radu, zis Vida, Doru Răducan, zis Dorel, Vasile Ion Radu, zis Puiu, Petrică Sorin Radu, zis Găgăuţi, Radu Radu, zis Tractoraşu.
Tot în stare de arest preventiv a fost trimis în judecată în lipsă şi Marian Radu, zis Pârţălanu. El se află în prezent în spatele gratiilor în Italia, de unde urmează să fie transferat în România, pentru a fi judecat.
Alte zece persoane au fost deferite justiţiei în stare de libertate, şi anume: Gogu Baeram, zis Cucu, Aurel Cătălin Bobolocu, zis Raşai cel mic, Marin Radu, zis Bădică, Tereza Mustafa, zisă Soni, Opriţa Corcoveanu, zisă Găgăuţa, Emanuela Croitoru, zisă Mana, Ionela-Georgeta Lăutaru, zisă Geanina, Olga Nicu, Mihaela Costici, zisă Mia, şi Mirela Camelia Cotoi. Potrivit anchetatorilor, toţi fac parte din aşa-numitul „Clan al lui Bomboană“.
Unii dintre cei acuzaţi erau deseori văzuţi cu câţiva ani în urmă la furat de lemne prin pădurile din jurul Băileştiului, îmbrăcaţi sărăcăcios. Acum, aceiaşi oameni au maşini de lux şi palate cu turnuleţe, din banii pe care, potrivit poliţiştilor, i-ar fi făcut de pe urma fetelor traficate în Italia.

Eleve scoase la produs

Din cercetările procurorilor DIICOT Craiova şi ale ofiţerilor BCCO Craiova a rezultat că romii din Băileşti au traficat şi exploatat sexual în Italia, în localitatea Aprillia, peste 20 de victime, cele mai multe fiind minore, unele chiar cu vârsta sub 14 ani. De pe urma lor, acuzaţii ar fi obţinut, până când au fost prinşi, câştiguri ilicite de peste 100.000 de euro.
Victimele erau racolate din rândul elevelor şi liceenelor din Băileşti, după care erau duse în Italia, în localităţi precum Aprilia sau Pomezia, sub promisiunea că li se va oferi un loc de muncă bine plătit. Minorele erau de cele mai multe ori scoase din ţară „ungându-i“ cu sume corespunzătoare pe poliţiştii de frontieră de la graniţă. Odată ajunse în Italia însă, elevele erau obligate să se prostitueze. Nici una nu accepta de la început, dar erau snopite în bătaie, sechestrate şi înfometate până când erau nevoite să iasă „la stradă“ ca să scape cu viaţă. Li se impunea să obţină între 100 şi 400 de euro pe zi, iar sumele de bani obţinute în urma exploatării sexuale a fetelor erau luate de traficanţi, care se ocupau şi de găsirea de clienţi pentru acestea.

Nuntaşi cu uniforme

Gruparea „Bomboană“ era în atenţia oamenilor legii de circa un an. După ce au fost obţinute suficiente probe împotriva inculpaţilor, cu sprijinul serviciilor secrete, al investigatorilor sub acoperire şi al informatorilor cu identitate protejată, s-a trecut la reţinerea suspecţilor. Poliţiştii şi procurorii au profitat de nunta unuia dintre inculpaţi – Walter Radu, zis Remus – pe care, pe 24 martie, l-au încătuşat în Băileşti, direct în costum de ginere. Alţi „parteneri“ ai acestuia au fost ridicaţi din rândul nuntaşilor, în urma unei acţiuni la care au luat parte peste 250 de poliţişti şi jandarmi. 14 oameni au fost conduşi la audieri, nouă fiind reţinuţi. Trei dintre ei au încercat să fugă, însă au fost prinşi destul de repede de oamenii legii, ajutaţi de elicopterul care survola Băileştiul. Ulterior, numărul celor arestaţi a ajuns la 11, luându-i în calcul şi pe membrii clanului care au fost prinşi în Italia.
Pe lângă romii ridicaţi din Băileşti, oamenii legii au confiscat şapte autoturisme de lux – printre care un Volkswagen Touareg, un Crysler CC, Audi A4, Mazda MX5, Pontiac şi Alfa Romeo, dar şi bani, paşapoarte, cărţi de identitate, documente de transfer bancar şi monetar. Anchetatorii spun că autoturismele de lux, sumele de bani şi bijuteriile provin din activitatea infracţională a grupării de romi din Băileşti.

Două victime, de negăsit

Despre două dintre victimele Clanului Bomboană, ambele minore, nu se mai ştie nimic de mai bine de doi ani. Anchetatorii încearcă în continuare să stabilească exact ce s-a întâmplat cu ele. În prezent, procurorii şi poliţiştii nu exclud nici o posibilitate, luând în calcul chiar şi varianta ca proxeneţii băileşteni să le fi omorât sau să le fi vândut altor proxeneţi, cel mai probabil albanezi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII