10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine distruge locurile de joacă?

Cine distruge locurile de joacă?

Locurile de joacă din Craiova sunt deseori vandalizate de adolescenţi, care, prin faptele lor, pun în pericol viaţa celor mici. Din inconştienţă sau nepăsare, aceştia degradează echipamentele de joacă destinate prichindeilor.
Locul de joacă din Parcul „Nicolae Romanescu“, amplasat în vecinătatea Grădinii Zoologice, a fost amenajat în urmă cu câţiva ani, prin bunăvoinţa unei fundaţii craiovene. De atunci, mii de copii şi-au petrecut timpul aici, bucurându-se de fiecare leagăn, tobogan, carusel, balansoar sau căluţ. Odată cu trecerea timpului, însă, mobilierul şi-a pierdut fie un şurub, fie o scândură, sau un parapet de protecţie, dispărând până şi nisipul şi căluţii din plastic. „Locul de joacă pentru copiii de până la zece ani din Parcul «Romanescu»se degradează constant şi devine din ce în ce mai periculos. Acest locşor era printre cele mai frumoase acum un an, doi, însă nimeni nu s-a mai îngrijit de el. Este păcat“, ne scrie craioveanul David Dăscălescu pe adresa [email protected].
Acest loc se află în administrarea Fundaţiei Popeci, ai cărei reprezentanţi sunt la curent cu ceea ce se întâmplă şi îşi exprimă, la rândul lor, dezamăgirea faţă de comportamentul pe care îl au „copiii care nu mai sunt copii“. „Am fost anunţaţi că locul a fost pur şi simplu vandalizat. Am mers acolo şi începem să reparăm stricăciunile, pentru că noi l-am înfiinţat şi ne-am luat angajamentul să-l îngrijim. Nu copiii sunt cei care distrug, aici este vorba de copiii care nu mai sunt copii, adolescenţii şi chiar adulţii care îi însoţesc. Ne sprijină şi Poliţia Comunitară, îi mai atenţionează, dar mulţi nu sunt impresionaţi. Totul ţine de bun-simţ şi educaţie moral-civică“, este părerea unui reprezentant al fundaţiei.

Mămicile şi gaşca de cartier

Nici locurile de joacă dintre blocuri, aflate în administrarea RAADPFL, nu au o soartă mai bună. Aici îşi lasă „amprenta“ găştile de cartier, care fac adevărate „reprezentaţii“ de prost-gust pe echipamentele de joacă destinate copiilor cu vârstă preşcolară. Mai mult, transformă spaţiul de joacă în terase, unde consumă băutură, seminţe şi fumează. Ce rămâne în urmă pot spune măturătorii de la Serviciul Public de Salubritate sau femeile de serviciu de la asociaţiile de proprietari.
Nici mămicile nu sunt mai prejos. În timp ce copilul se joacă, ele „toacă“ seminţe sau „pufăie“ o ţigară în apropierea micuţilor care au fost scoşi din casă la aer.
„Din cele aproximativ 100 de locuri de joacă aflate în administrarea Regiei, nici unul nu a scăpat fără deteriorări. Cele mai multe probleme ni le fac puştanii de cartier, care seara dau un adevărat spectacol la locurile de joacă. Mai sunt şi mămicile, care lasă în urma lor numai chiştoace şi coji de seminţe, plus că folosesc şi ele echipamentele de joacă, deşi acestea sunt construite să suporte o anumită greutate. Din păcate, aşa înţeleg unii craioveni să păstreze aceste locuri destinate propriilor copii. Poliţia Comunitară are un perimetru întreg, nu poate sta lângă locul de joacă. La curăţenie ne mai ajută cei de la Salubritate, chiar şi cei de la asociaţiile de proprietari“, a spus Mircea Chelu, reprezentant RAADPFL din cadrul Primăriei Craiova.
Singurul care rezistă este locul de joacă din Parcul Tineretului, asta poate şi datorită faptului că nu a trecut nici un an de când a fost amenajat, iar Poliţia Comunitară îl păzeşte cu străşnicie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII