10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Craiova, nici o poliţă de asigurare

În Craiova, nici o poliţă de asigurare

Craiovenii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor. La cinci zile de la punerea în aplicare a legii, în Bănie asigurătorii nu au emis nici o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei.

Craiovenii nu s-au arătat interesaţi să-şi asigure locuinţa, deşi, începând cu 15 iulie, acest gen de poliţă a devenit obligatorie prin lege. Cei interesaţi o pot găsi la adresa www.1asig.ro/Legea-privind-asigurarea-obligatorie-a-locuintelor-articol-13,23-29835.htm. Drept urmare, nici una dintre sucursalele companiilor de asigurare nu au pus în vânzare poliţa care acoperă următoarele riscuri: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. În fapt, nici unul dintre cei 13 asigurători locali nu prea este pregătit să încheie astfel de contracte.
„Populaţia are la îndemână şase luni pentru a încheia această poliţă PAD, aşadar craiovenii nu s-au grăbit din primele zile să facă aceste asigurări. Vom aplica diverse politici de vânzare prin care vom veni noi către populaţie. Eu consider că şi proprietarii care au o poliţă facultativă, cum este cazul celor care şi-au achiziţionat locuinţa cu credit bancar, trebuie să încheie şi asigurarea obligatorie, adică o combinare a celor două poliţe“, susţine reprezentantul sucursalei Carpatica Asig.
Alţi asigurători spun că, deşi ar dori să pună în aplicare legea, mai există multe de lămurit cu privire la metodologia de aplicare. Fiindcă legea ar fi fost „programată“ să îşi producă efectele abia din anul următor, dar a fost grăbită de efectele inundaţiilor din ţară şi are destule lacune.
„Nu am vândut nici o poliţă de asigurare obligatorie. Mai sunt de lămurit câteva aspecte cu privire la normele tehnice de subscriere a poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei. Cum ar fi coexistenţa unei asigurări facultative cu cea obligatorie. În mod cert asigurarea obligatorie nu poate acoperi valoarea unui imobil distrus în urma unor dezastre naturale, dar nici despăgubirile din două părţi nu sunt corecte, pentru că în asigurări există un principiu: nu te poţi îmbogăţi din asigurări. Cu certitudine cei care au asigurare facultativă nu sunt obligaţi să o încheie pe cea obligatorie, decât după expirarea celei dintâi. Nu vor putea încheia această poliţă cei care au ridicat o casă într-o zonă deja interzisă, pentru că prezintă risc ridicat, de exemplu, de inundaţii. La încheierea asigurării nu este necesar titlul de proprietate“, a declarat Bogdan Lazăr, şef Serviciu asigurări, sucursala Ardaf.
Există chiar în rândul asigurătorilor voci care contestă prima de asigurare şi cer un preţ mai mare. Unul dintre motivele amânării aplicării legii mai bine de trei ani a fost legat de nemulţumirea asigurătorilor, care şi-ar fi dorit un cost standard mai mare de zece, respectiv 20 euro/an. Prin urmare, este posibil ca de anul următor sau după numai câteva luni, preţul poliţelor obligatorii să se majoreze.

Preţul primei este dat de materialul de construcţie

Costul unei poliţe de asigurare este diferenţiat în funcţie de materialul din care este construit imobilul. Dacă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, preţul este de zece euro pe an pentru o despăgubire de 10.000 de euro. Dacă are o structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale rezultate în urma unui tratament chimic sau termic, costul este de 20 euro/an şi o despăgubire de 20.000 de euro. Poliţa PAD se încheie pe o perioadă de 12 luni după care se reînnoieşte în fiecare an, până la momentul în care construcţia îşi pierde destinaţia de locuinţă.
În Craiova, încheierea unor astfel de asigurări se poate face numai la companiile care au semnat actele de constituire a PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor). Acestea sunt: Astra, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII