14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 12.000 de licenţiaţi, la un pas de şomaj

Peste 12.000 de licenţiaţi, la un pas de şomaj

Peste 12.000 de tineri termină în această vară cursurile unei facultăţi sau îşi finalizează masterul în centrul universitar craiovean. Proaspăt licenţiaţi şi masteranzi ai unei facultăţi sau specializări de stat, tinerii vor începe căutările pentru un loc de muncă. Foarte puţini vor reuşi să îşi găsească un job în conformitate cu pregătirea lor, spun specialiştii în recrutare. Mulţi vor fi puşi în situaţia de a alege: să plece în străinătate, să lucreze pe un post inferior pentru salariul minim pe economie sau se vor mulţumi cu indemnizaţia de şomaj…

Odată cu venirea verii, o nouă serie de tineri, proaspăt deţinători de diplome doveditoare ale unor studii superioare, ies pe piaţa muncii. Universitatea din Craiova scoate în acest an 12.218 de proaspăt absolvenţi, 9.079 sunt licenţiaţi, iar diferenţa – 3.139 – sunt masteranzi. Numărul mare de absolvenţi din ultimii ani a dovedit că, la terminarea facultăţii, tinerii au nevoie nu numai de o diplomă de absolvent, ci de mult mai mult, pentru a se diferenţia de restul colegilor. În prezent, pe lângă facultate, cursurile postuniversitare şi perfecţionarea sunt foarte importante. Pe lângă cei 12.218 de proaspăt absolvenţi, mai sunt mii de tineri care au urmat o facultate particulară. Toţi aceşti tineri absolvenţi nu vor concura singuri pentru o slujbă, ci se vor alătura şomerilor cu studii superioare, care îşi caută de multă vreme un job.

Absolvenţii de facultate au la dispoziţie cinci locuri de muncă vacante

Foarte puţini absolvenţi de facultate reuşesc să îşi găsească un loc de muncă în conformitate cu pregătirea lor. Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, de la începutul anului şi până în prezent, doar 288 de absolvenţi şi-au găsit un loc de muncă. Asta, deoarece, în cele mai bune săptămâni, angajatorii nu pun la dispoziţia celor interesaţi mai mult de zece locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind slujbele vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 337 de locuri de muncă vacante, dintre care doar cinci pentru persoane cu studii superioare (trei pentru ingineri horticultori, unu pentru inginer instalator în construcţii şi unu pentru inginer mecanic)“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.

1.406 absolvenţi sunt înregistraţi la AJOFM în căutarea unui loc de muncă

Absolvenţii de facultate, ca şi cei de liceu îngroaşă rândurile şomerilor din judeţ. „Dintre cei 12.928 de şomeri indemnizaţi înregistraţi la sfârşitul lunii iunie, 1.406 sunt absolvenţi. Dintre aceştia, 154 au studii superioare“, a precizat Aurora Tiribeja, directorul executiv al AJOFM Dolj. Comparativ cu luna mai a acestui an se observă o uşoară diminuare a lor (cu aproximativ 81 de persoane), ce poate fi pusă atât pe seama includerii lor în muncă, cât şi a ieşirii din categoria şomerilor indemnizaţi.
În următoarea perioadă, numărul lor ar putea însă creşte simţitor, mai ales că, potrivit legislaţiei în vigoare, absolvenţii pot să solicite indemnizaţia de şomaj în maximum 60 zile de la data terminării şcolii. Aceasta se acordă pe o perioadă de şase luni şi este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, în cuantum de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei.

„Este inacceptabil ca o facultate să şcolarizeze sute de tineri pe specializări depăşite“

Mariana Constantin este proaspăt licenţiată a două facultăţi – Limbi moderne şi Marketing: „Mi-am depus CV-ul încă din anul II de facultate la diverse firme de recrutare. Am fost chemată la câteva interviuri, însă de fiecare dată eram întrebată de experienţă. Am dat testări în limba engleză, de exemplu, pentru un post de secretară, am făcut perfect, însă experienţa în muncă a fost criteriul de departajare. O să mă înscriu la master şi o să continuu să caut un job care să mă reprezinte“.
Tot mai multe facultăţi craiovene însă încep să ţină cont foarte mult de cerinţele pieţei, încercând o corespondenţă cât mai reală între mediul de afaceri şi ce şcolarizează.
„Este inacceptabil ca o facultate să şcolarizeze sute de tineri pe nişte specializări depăşite. Şi criza economică este de vină în ceea ce priveşte situaţia actuală, însă şi lipsa de realism în bugetarea cifrelor de şcolarizare în instituţiile de învăţământ duce la haos, şomeri pe bandă rulantă cu diplomă în buzunar. Ministerul Educaţiei, dar şi universităţile ar trebui să ţină cont de o corespondenţă reală între mediul de afaceri, ar trebui să ne ofere şansa să realizăm practică în toţi anii de facultate“, a adăugat Veronica I., proaspăt absolventă a unei facultăţi craiovene.

Un an „dezastruos“ – cu şanse de angajare doar în domeniile ingineriei, vânzărilor şi administrativ

Patronii se arată neputincioşi în a oferi o şansă tinerilor, chiar şi foarte studioşi. Reprezentanţii firmei de recrutare şi consultanţă Manpower Craiova susţin că, deşi piaţa forţei de muncă trece printr-o perioadă dificilă, se constată că angajatorii caută în continuare tinere talente care să facă diferenţa la locul de muncă.
„Joburile disponibile pentru tinerii absolvenţi în zona Olteniei sunt în domeniile ingineriei, vânzărilor şi administrativ. Piaţa forţei de muncă a devenit mai competitivă pentru tinerii absolvenţi. Au şanse de succes cei care, pe lângă absolvirea unei facultăţi şi a unui master, cunosc o limbă străină de circulaţie internaţională, s-au implicat în diverse activităţi în cadrul organizaţiilor studenţeşti, facultăţii sau la alte cercuri sau cursuri de formare. Pentru a-şi mări şansele de reuşită, tinerii ar trebui să-şi continue pregătirea chiar şi după absolvire, să opteze pentru practici în cadrul companiilor locale pentru a învăţa şi a înţelege cerinţele unui loc de muncă“, a precizat Anca Militaru, Permanent Placement Consultant, Manpower Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII