16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFilosofie fiscală de duminică

Filosofie fiscală de duminică

Premierul Emil Boc a transmis ieri, în videoconferinţa cu prefecţii, că guvernul apără cota unică şi le-a solicitat să explice mai departe că executivul „face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura un minim de resursă în mediul privat şi pentru crearea de locuri de muncă în condiţiile pe care România le are în momentul de faţă“.

Premierul a declarat că executivul nu ia în calcul nici majorarea, nici reducerea cotei unice, precizând însă că sunt în discuţii nişte „scenarii“, fără a da alte detalii.
„Nu am avut şi nu avem o discuţie despre majorarea cotei unice. În prezent, cota unică e de 16%. Scenarii sunt în discuţie, dar în acest moment, repet, cota unică este 16%“, a declarat premierul, solicitat să comenteze afirmaţia ministrului economiei, Adriean Videanu, potrivit căreia nu este exclusă posibilitatea reducerii cotei unice.
Întrebat dacă scenariile pe care le-a invocat înseamnă inclusiv reducerea cotei unice, Boc a răspuns: „Nici micşorarea, nici majorarea“.
Adriean Videanu a declarat sâmbătă că TVA nu ar trebui redusă, însă, „odată ce răul s-a produs“ prin majorarea acesteia, s-ar putea discuta despre scăderea altor taxe, inclusiv a cotei unice, acest lucru depinzând însă de negocierea cu FMI.
„Majorarea TVA produce efecte în primele trei-patru luni. (…) Din punctul meu de vedere, odată ce răul s-a produs, revenirea la diminuarea TVA-ului nu cred că este o măsură corectă. Dacă tot produce răul, şi-l produce în primele patru, cinci, şase luni în ceea ce înseamnă inflaţia, părerea mea este că, dacă ai o rezervă, trebuie să umbli la scăderea altor taxe“, a declarat Videanu la Realitatea TV, precizând că acest principiu este cel avut în vedere de guvern.
De asemenea, ministrul a precizat că „punctul central“ în politica fiscală a PDL este cota unică. „Cota unică rămâne. Asupra cuantumului cotei unice primul-ministru este cel care va anunţa în momentul în care guvernul va lua o decizie legată de noua filosofie fiscală de care avem nevoie. PDL nu renunţă la cota unică. Cuantumul e o chestiune care se poate discuta, depinde de negocierea cu FMI“, a mai afirmat Videanu.
Întrebat dacă va fi scăzută sau majorată cota unică, ministrul a afirmat laconic: „Aici putem discuta, dacă să o mai reducem, dacă nu… Depinde de ce spaţiu avem“. Totodată, el a precizat că în comparaţie cu TVA care nu afectează firmele, deoarece acestea îşi deduc cheltuielile pentru TVA, cota unică este o taxă directă.

1.033 de case trebuie reconstruite

Premierul Boc a declarat că pagubele provocate de inundaţii se vor ridica la sute de milioane de euro, precizând că evaluările încă nu s-au încheiat, astfel încât să poată da o cifră exactă, dar a arătat că 1.033 de case ar trebui reconstruite.
Boc le-a mulţumit membrilor guvernului şi reprezentanţilor administraţiei locale pentru modul în care au lucrat pentru combaterea efectelor inundaţiilor. El a susţinut că reacţia a fost bună, cu „mici excepţii“, şi şi-a manifestat aprecierea pentru cei care au stat pe baricade „zi şi noapte“ pentru a ajuta populaţia.
Şeful executivului le-a spus prefecţilor că au fost afectate de inundaţii 37 de judeţe, cele din Moldova având cel mai mult de suferit. Boc a arătat că au fost afectate până acum 6.979 de case, dintre care 5.946 au fost avariate, 182 au fost distruse total, iar 851 sunt în pericol de prăbuşire. Aşadar, 1.033 de case trebuie reconstruite, a spus Boc, precizând că statul va susţine familiile rămase fără un acoperiş deasupra capului dându-le materiale, dar fără a le construi.
Premierul le-a cerut prefecţilor să se asigure că autorităţile locale alocă rapid loturi pentru case şi autorizaţii de construcţie. El a mai cerut ca autorităţile să aibă grijă ca noile locuinţe să nu fie construite în zona afectată deja de inundaţii sau în pericol de a fi afectate de inundaţii viitoare.

Guvernul va putea prelua soluţii economice şi de la opoziţie

Emil Boc a declarat că guvernul ar putea prelua soluţii economice de la opoziţie şi societatea civilă, pentru a le include în pachetul de măsuri economice care va fi promovat în toamnă, cu condiţia ca acestea să aibă acoperire bugetară şi să fie aplicabile.
„Coaliţia lucrează la un pachet de măsuri economice, pe care le vom putea prelua şi de la opoziţie. Dacă vor dori să vină cu soluţii care să ajute ţara, nu vom avea nici o reţinere. Dar, din nefericire, până acum avem parte de la opoziţie doar de baloane de săpun şi nu de soluţii concrete. Nimeni nu e respins în acest proces de a putea implementa soluţii noi care să aibă acoperire bugetară, susţinere în buget şi aplicabilitate în contextul actual al României de la partidele din coaliţie, continuând cu alţi specialişti, ONG-uri, opoziţie, societate civilă, astfel încât, în toamna acestui an, în condiţiile economice date, să poată să fie promovat“, le-a spus Emil Boc prefecţilor. El a adăugat că pachetul de măsuri va avea drept „cap de afiş“ eliminarea impozitului minim, „care a fost conceput pentru un obiectiv concret pe care şi l-a îndeplinit“.

Boc le-a cerut prefecţilor să prezinte stadiul derulării fondurilor europene

Premierul le-a solicitat prefecţilor să prezinte lunar opiniei publice stadiul derulării fondurilor europene în judeţele pe care le reprezintă, anunţându-i că aşteaptă ca aceştia să finalizeze prima evaluare până pe 15 august şi că rapoartele vor fi analizate apoi şi de miniştri.
„O dată pe lună, prezentaţi opiniei publice, cu cei responsabili de faţă, stadiul derulării fondurilor europene în judeţul pe care îl reprezentanţi. Ce proiecte s-au semnat, ce proiece sunt în derulare, ce bani s-au atras din fiecare proiect, care sunt în întârziere şi au ieşit din termen, ce proiecte au contractul semnat, dar nu s-au organizat licitaţii, pentru ce proiecte există riscul să se piardă banii europeni pentru că nu se face ce trebuie“, le-a spus şeful guvernului prefecţilor, arătând că astfel de evaluări se fac şi la nivelul miniştrilor.
El le-a solicitat prefecţilor „transparenţă totală în raport cu opinia publică“ în privinţa modului în care sunt atraşi banii europeni de către administraţiile locale, agenţii economici sau alte structuri din judeţe. „Aceste rapoarte lunare vor fi analizate şi de membrii guvernului, să vedem dacă v-aţi implicat suficient sau doar faceţi de faţadă această analiză a fondurilor europene“, a avertizat Boc.
Premierul a anunţat că aşteaptă ca, până în 15 august, prefecţii să aibă prima evaluare, după ce se documentează. „Şi noi vom avea, în august, cea de-a doua evaluare cu privire la fondurile europene“, a mai spus Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII