16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvazie de ţânţari în Bănie

Invazie de ţânţari în Bănie

Craiovenii se plâng că sunt terorizaţi de ţânţarii care au apărut în număr foarte mare în oraş, deşi, de la începutul anotimpului cald, în municipiu au avut loc două acţiuni de dezinsecţie. Precipitaţiile şi umiditatea sunt cauzele care au dus la înmulţirea  insectelor.

Precipitaţiile abundente şi umiditatea ridicată au favorizat, în ultima perioadă, înmulţirea a ţânţarilor în Craiova. Cu toate că în municipiu au avut loc două etape de dezinsecţie în decursul unei luni, populaţia se plânge că se confruntă cu o „invazie“ de insecte, între care cele mai supărătoare sunt ţânţarii. „Salturile de la o extremă la alta a temperaturilor şi precipitaţiile abundente au favorizat o explozie a vegetaţiei şi implicit a larvelor de ţânţari, care s-au înmulţit rapid. De la începutul verii şi până în prezent am efectuat dezinsecţia, în oraş, de două ori. Efectul substanţelor a fost estompat de ploi. Vom derula în intervalul următor şi cea de-a treia etapă de dezinsecţie, dacă ne lasă vremea“, a precizat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate Craiova.
Cele mai mari probleme sunt în porţiunile cu multă vegetaţie şi ochiuri de apă, cum ar fi parcurile, mlaştinile şi zonele limitrofe apelor, unde ţânţarii îşi depun ouăle şi în decursul unei săptămâni apar sute şi chiar mii de insecte mature. În aceeaşi situaţie sunt blocurile ale căror subsoluri sunt inundate, ele reprezentând un real focar. „Este o adevărată ameninţare. Nu am mai văzut aşa ceva, seara vin roi, nu poţi rezista muşcăturilor. Mai stăteam după-amiaza pe bancă, în grădina blocului. Acum nu mai pot. Şi cred că au suferit şi transformări. Pe mine m-au muşcat de faţă şi de mână şi mi s-a umflat, iar mâncărimea nu dispare. În casă mai dai cu soluţii, mai pui pastile, dar afară nici nu ştiu dacă au făcut dezinsecţie“, s-a plâns Corina Săndulescu, locatară în cartierul 1 Mai.
Unii dintre administratorii blocurilor din Craiova susţin că în „propria ogradă“, adică la subsolurile blocurilor din asociaţie, fac dezinsecţie din trei în trei săptămâni. În caz contrar, îi paşte o amendă din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. „Chiar azi (ieri – n.r.) am făcut dezinsecţia pentru că ciclul de înmulţire a ţânţarilor este la 21 de zile şi periodic intervenim. Am încheiat contract cu o firmă, altfel riscăm să fim amendaţi de Sanepid“, a spus preşedintele Asociaţiei 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.

Neplăceri… de sezon

Muşcătura de ţânţar, pe lângă faptul că provoacă neplăceri din cauza mâncărimii şi umflăturii, poate aduce în organismul uman microbi. Tânţarul poate transmite malaria. Din fericire, în zona noastră această boală nu se transmite în mod frecvent în masă. „Toate insectele sunt fie transmiţători, fie purtători de boli. Într-adevăr, ciupiturile ţânţarilor devin periculoase atunci când zona se infectează. Acest lucru se poate întâmpla frecvent la copii. Ei se scarpină, îşi fac răni, iar microbii pătrund cu uşurinţă. Este recomandabil să prevenim, să folosim o soluţie puternic mentolată, să dăm copilului haine deschise la culoare. În cazul în care muşcătura s-a produs, este bine să punem gheaţă, să folosim soluţii antihistaminice. Foarte important, niciodată nu se dă cu alcool“, recomandă medicul de familie Aurora Bârţan.
Ceea ce au remarcat şi medicii specialişti este că pacienţii veniţi la cabinetele de dermatologie prezintă umflături şi roşeaţă puternică accentuate de mâncărime. „Am înţeles de la colegii mei că sunt situaţii impresionante, ca şi aspect, dar nu ceva ce nu poate fi tratat. În privinţa dezinsecţiei, municipalitatea are un plan de prevenire şi combatere pe care Direcţia îl supraveghează pentru punerea în aplicare“, a precizat medicul Ştefan Popescu, reprezentantul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII