27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentura de sud a Craiovei - fără finanţare

Centura de sud a Craiovei – fără finanţare

Centura de sud a oraşului, estimată la peste 70 de milioane de euro, a fost făcută doar pe hârtie. Pentru că studiile de fezabilitate au fost aprobate prea târziu, realizarea lucrării nu a fost prevăzută cu surse de finanţare în bugetul CNADNR pe 2010. Craiova – Bechet va fi reabilitat cu peste 13 milioane de euro.

Centura ocolitoare de sud a Craiovei nu are surse de finanţare în acest an, a declarat ieri Ştefan Stoica, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). „Studiile de fezabilitate au fost aprobate în cadrul comisiei interministeriale care analizează aceste probleme. Centura nu a fost prinsă cu surse de finanţare pentru acest an pentru că, atunci când studiile au fost agreate de comisia interministerială, bugetul pe 2010 al CNADNR fusese deja aprobat. Licitaţiile pentru execuţie vor demara în momentul în care se vor identifica surse de finanţare, fie din fonduri guvernamentale, fie din surse externe“, a spus Ştefan Stoica. Realizarea centurii de sud a devenit cu atât mai urgentă cu cât a fost insistent cerută de americanii de la Ford, care doresc o arteră de transport pentru tirurile care vor exporta maşinile produse la Craiova. Potrivit studiilor de fezabilitate, Ford va avea o bretea de legătură între DN 6 Craiova – Caracal, acolo unde se află poarta de acces în fabrică, şi DN 65 Craiova – Piteşti. În acest mod, americanii ar avea ieşire directă la drumul către Bucureşti (şi mai departe spre Constanţa), precum şi la Aeroportul Internaţional Craiova. Primul tronson măsoară 9,87 km şi necesită investiţii de 36,7 milioane de euro. Al doilea tronson porneşte din dreptul localităţii Cârcea şi se termină la intersecţia cu DN 65 Craiova – Piteşti, având o lungime de 6,28 km. Întreaga centură de sud a oraşului ar urma să coste peste 70 de milioane de euro, potrivit studiilor.

13,3 milioane de euro pentru reparaţii la drumul Craiova – Bechet

La începutul lunii iunie, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, afirma că realizarea centurii de sud a Craiovei este inclusă într-un program al CNADNR, iar procedurile pentru licitarea lucrării vor demara „cât de curând“. Pe de altă parte, ministrul Berceanu susţine că nu este bine să facem legătura între centură şi Ford. „Se aude la Bruxelles şi este considerat ajutor de stat“, spune acesta. De curând, CNADNR şi-a declarat intenţia de a licita proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor de reabilitare a DN 55 Craiova – Bechet. Valoarea estimativă a lucrărilor, fără TVA, este de 56,3 milioane de lei (13,3 milioane de euro). Data prevăzută pentru demararea procedurilor de adjudecare este 25 august, iar viitorul antreprenor are ca termen de finalizare a lucrărilor doi ani.
Mult mai costisitoare sunt reparaţiile la DN 56 Craiova – Calafat, ele fiind estimate la 80 de milioane de euro. Ministrul Radu Berceanu a declarat recent că lucrările ar putea demara în toamna acestui an, însă CNADNR nu a publicat până acum nici un anunţ de intenţie în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII