12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu apometrul la control

Cu apometrul la control

Craiovenii care nu şi-au verificat metrologic aparatele pentru măsurarea consumului de apă caldă şi apă rece din apartament riscă să plătească la pauşal. Pentru a evita această situaţie, ei trebuie să prezinte administratorului de la asociaţie un buletin prin care să facă dovada controlului metrologic al apometrelor.

Verificarea apometrelor care înregistrează consumul de apă rece şi caldă din apartamente este obligatorie pentru proprietari. Contoarele de apă rece trebuie controlate la cinci ani de la instalare, iar cele de apă caldă – la patru ani. „În Ordinul pentru aprobarea listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic, apometrele sunt prevăzute ca şi aparate de măsură supuse controlului. Termenul de verificare s-a modificat începând cu acest an. Acesta este de patru ani la apometrele pentru apă caldă şi cinci pentru cele de rece. La final se dă un buletin metrologic, care atestă buna funcţionare a apometrului. Asemenea verificări se fac în cadrul laboratorului nostru sau la firme autorizate de noi şi chiar la Compania de Apă Oltenia, contra cost“, a declarat Maria Magdalena Poenaru, reprezentanta Direcţiei Regionale de Metrologie Legală (DMRL) Craiova.
Apometrul este demontat de un specialist în domeniu şi verificat într-un laborator autorizat, pentru a se vedea dacă mai respectă parametrii de funcţionare. După control, deţinătorului i se eliberează un certificat, iar dacă apometrul este defect, se recomandă înlocuirea acestuia.

Obligatoriu şi nu prea

Pe lângă obligaţia de a inspecta „instalaţiile interioare de contorizare a apei“, administratorul de la asociaţie trebuie să-i tragă de mânecă pe locatarii cărora le-a expirat termenul de valabilitate al apometrelor. În rândul asociaţiilor din Craiova, părerile sunt împărţite cu privire la obligaţia de a verifica metrologic apometrele. De cele mai multe ori se ia în discuţie această problemă când locatarul este deranjat că i se pune în cârcă un consum prea mare faţă de ce consideră că a folosit. Sau când consumul total înregistrat de apometrul de la scara blocului nu este egal cu suma tuturor valorilor înregistrate de apometrele locatarilor. „Degeaba controlăm noi periodic apometrele, dacă multe dintre ele nu sunt verificate metrologic. Proprietarii nu ne prezintă un buletin metrologic care să demonstreze că au efectuat acest control. Şi atunci cine ne garantează că ele mai funcţionează la parametrii normali? Nu am nici posibilitatea unei măsuri coercitive, decât să-i bag să plătească la pauşal, dar aici s-ar isca alte discuţii. Cred că trebuie verificate metrologic“, este de părere administratorul de la Asociaţia A.I. Cuza, Florina Toader.
Preşedintele UJALP Dolj susţine că nu există un cadru legal care să oblige locatarul la verificarea metrologică a apometrelor din locuinţă. Este o alegere pur personală a fiecărui proprietar. „Conform Legii asociaţiilor de proprietari nr. 230/2007, contoarele de apă montate în apartamentele blocurilor nu se supun controlului metrologic legal întrucât nu sunt destinate realizării de măsurări din domeniile de interes public. Cei de la Habitat au făcut o solicitare la Metrologie în Bucureşti şi le-au răspuns că apometrele nu sunt supuse acestui control“, susţine Dan Remus, preşedintele UJALP Dolj.
La cealaltă extremă sunt asociaţiile, care ţin o evidenţă a apometrelor deţinute de locatari şi consideră că trebuie supuse acestui control întrucât pe baza acestora se calculează consumul din respectivul imobil. „Noi am stabilit în Adunarea Generală ca apometrele să fie verificate metrologic. Cei care au înţeles că este necesar s-au conformat, dar sunt şi excepţii. Verificările le fac cu firmele autorizate, cele care le-au montat iniţial“, spune Constantin Corzanu, administratorul Asociaţiei nr. 6 Eroilor, Valea Roşie.

Să schimbăm clasa

Compania de Apă Oltenia, deţinătorul unui modern laborator de verificare metrologică a apometrelor, atrage atenţia şi asupra clasei din care fac parte contoarele. Pentru a garanta o înregistrare corectă nu este de ajuns o simplă verificare a reprezentanţilor asociaţiei de proprietari sau controlul metrologic. Apometrele de la scara blocurilor din Craiova nu sunt compatibile cu cele din apartamente. Acestea se înscriu în clase diferite, de aici şi diferenţa de consum înregistrat. „Apometrele montate la scara fiecărui bloc fac parte din clasa C, performantă, în schimb, locatarii au din clasele A şi B, care nu înregistrează un debit mai mic. De exemplu, cele din clasa C înregistrează şi o picătură de apă, în schimb, cele din imobil nu. În concluzie, este recomandată şi verificarea metrologică, dar ar fi mai bine să fie înlocuite, pentru precizia contorizării şi a plăţilor“, este de părere Dora Fercheluc, coordonator metrologic laborator CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII