Blaga: E nevoie de un nou împrumut de la FMI

Autori


Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, şi-a exprimat ieri convingerea că taxele şi impozitele nu vor creşte dacă măsurile pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea se vor aplica, dar a subliniat că, dacă se va ajunge, totuşi, la creşterea taxelor, cabinetul trebuie să-şi dea demisia.

„Eu am convingerea că nu vom creşte taxele. Ce ar însemna să creştem taxele? Situaţia va fi mult mai dificilă, după aprecierile Comisiei de prognoză peste 50.000 de firme ar da faliment, dacă ne gândim la faptul că nu ar mai refinanţa nimeni societăţile comerciale care funcţionează“, a spus Blaga. Întrebat dacă, în cazul în care se va ajunge totuşi la situaţia în care taxele trebuie majorate, guvernul condus de Emil Boc trebuie să-şi dea demisia, Blaga a spus că este convins că executivul ar trebui să plece într-o astfel de situaţie. „Da, sunt convins că da, pentru că până la urmă venim cu un pachet de măsuri analizat cu experţi din BNR, cu specialişti din societatea civilă, de la Academie, din guvern, cu specialiştii partidului şi am ajuns la concluzia asta“, a spus ministrul democrat-liberal.

Regrete de ministru

Solicitat să se pronunţe cu privire la oportunitatea unui nou acord cu FMI după încheierea celui aflat în derulare, Blaga s-a arătat favorabil unei astfel de idei. În plus, Blaga a afirmat că un nou acord cu Fondul poate presupune şi un nou împrumut.


„Un acord cu FMI poate presupune şi un nou împrumut, sigur că da. Nu am discutat în guvern, suntem în situaţia în care parte din parlament nu este de acord cu aceste măsuri, lucru care ar face, dacă ar trece moţiunea, să se întrerupă şi această înţelegere cu Fondul. Eu sunt absolut convins că la nivelul Ministerului de Finanţe, la nivelul Băncii Naţionale discuţiile au fost purtate pe această temă. Eu personal cred că da (este nevoie de un nou acord cu FMI-n.r.)“, a precizat Vasile Blaga.

„Cine cu mintea limpede nu preferă să ia bani cu o dobândă mică de la Fond şi în acelaşi timp, având un acord cu Fondul, să ia bani cu dobândă mică şi de pe piaţa externă, şi de pe piaţa internă?“, s-a întrebat el, pledând pentru acordul cu FMI. Întrebat dacă măsurile de austeritate asumate de guvern nu s-ar fi putut lua mai devreme, cu costuri mai reduse pentru bugetari şi pensionari, Blaga şi-a exprimat, în nume personal, regretul că aceste măsuri nu au fost luate încă de anul trecut. „Situaţia a fost într-o evoluţie continuă, am ştiut că România se află într-o situaţie delicată în ianuarie 2009. Atunci am văzut că într-un an în care creşterea economică a fost de peste 8% am încheiat exerciţiul financiar cu un deficit de peste 5%. Lucrurile au evoluat în toată lumea după 1 ianuarie 2009, să nu uităm, lucrurile s-au degradat în economiile europene. Puteam lua măsurile anul trecut, dar nu le-am considerat necesare atunci, prognozele nu ne duceau în această direcţie“, a spus Blaga.

„Eu personal regret (că guvernul nu a luat măsurile de austeritate anul trecut, n.r.), cred că şi domnul prim-ministru regretă, dar porniserăm construcţia bugetară cu o creştere de 3,3% anul trecut“, a precizat el, subliniind şi faptul că, anul trecut, PDL era într-un guvern de coaliţie cu PSD.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. pai anul trecut said:

  trbuia sa mintiti ca sa va iasa maimuta presedinte.

 2. asd said:

  cum ba bleaga, ca anul trecut ne anunta bacselu ca a trecut criza

 3. jampinel said:

  cum, iar e nevoie de un nou împrumut de la FMI? pai si miliardele alea de euro nerambursabile date de UE din ’90 si pin’ acum, unde-s?(sanchi, ma fac ca nu stiu!)rumanikaaaaaa, trezeste-te fa! da-te jos din patul turcaletilor, fir-ai sa fii de curva! scutura-te de zdrenzele care ti-o vira peste tot si treci dreaq la treaba!!!!iar mi-e scirba de tine!!!!

 4. ioooo said:

  ohooooo deci in loc sa majoreze taxele acum sau la sfarsit de an ,luam un imprumut papam banii cu dobanda si prin 2012 sau maxim 2013 cand vom trebui sa incepem sa dam klumea banii inapoi apoi vor mari taxele mai mult ca sa acopere banii +dobanda ,era logic sa luam un nou credit insa personal ma asteptam prin 2012 pt ca atunci incepem sa platim vechiul credit si ma gandeam ca noul credit il va inlocui in mare parte pe cel vechi insa niett luam inca unu acum ca sa dam klumea inapoi ,vai de steaua noastra ca a apus de tot.

Alte stiri

11 septembrie 2018

Horoscop

Berbec Pentru un vis, merită să luptaţi până în pânzele albe, chiar dacă dați piept numai cu opoziţii. Puteţi ajunge acolo unde v-aţi propus, dar trebuie să porniţi la drum, conştient că nu veţi fi ajutat de nimeni, că există

Sumarul ediției de luni, 14 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Arestat pentru fals de identitate
» Copil din Craiova, în comă la Bucureşti
» Craiova: Cu apometrul la control
» Înecat în Olt
» Craiova: Concurenţă mare pentru clasele bilingve de liceu
» 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA
» Craiova: Cod galben în saloane
» Recensământ după buletin
» Ţin cu dinţii de suplimente
» Americanii de la AES Corporation, singuri în cursa pentru blocul de 500 MW de la Işalniţa
» Medic de familie, amendat
» Cetăţenii români pot intra în Serbia doar cu buletinul
» Blaga: E nevoie de un nou împrumut de la FMI
» Bărbat dispărut la Osica de Sus
» Elevi premiaţi de ministrul educaţiei
» Şefi noi la SJU Slatina
» De trei ori mai puţine posturi titularizabile
» Dolj: Camorra lubeniţelor
» Eşec la modernizarea DN 66
» Oltenii trebuie să se concentreze pe gestionarea eficientă a deşeurilor
» Statul, acţionar minoritar la EnergoNuclear SA
» Mehedinţi: Primăriile nu mai pot să îşi achite facturile
» Pierderi de 40% în reţeaua de alimentare cu apă din Târgu Jiu
» Jana Prejbeanu, demisă de la SAJ Gorj pe motive politice

Local

» Panseluţe şi borcane cu dulceaţă în faţa casei lui Iliescu
» Cozma: Iliescu şi Roman mi-au oferit funcţii ca să vin cu minerii
» Ne topesc căldurile!
» 13-15 iunie 1990 – Cea mai sângeroasă mineriadă din România
» Încăierare la spălătorie
» Craiovenii, spaima nemţilor
» Craiovean, administrator al Depozitarului Central

Gorj

» Opt persoane arestate pentru un prejudiciu de 800.000 de euro
» Căpşunele au fost sărbătorite la Polovragi

Sport

» Serbia, fără replică
» Selecţionata Doljului a pierdut finala
» „Găzarii“ merg la turneul semifinal
» Slovenia a învins
» Campioana Italia intră în competiţie
» Final fericit pentru Gaz Metan CFR Craiova
» Cardoso, tot oltean, dar în Liga I
» Balaci suferă după Universitatea
» Fanii Ştiinţei, luaţi la mişto

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Balconul, în premieră la Naţionalul craiovean
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Top