24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeartă pe moţiunea de cenzură

Ceartă pe moţiunea de cenzură

Preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri o scrisoare preşedinţilor celor două Camere în care explică faptul că o moţiune de cenzură se votează după trei zile calendaristice de la data prezentării, şi nu trei zile lucrătoare, cerând în consecinţă stabilirea unui alt termen. „În virtutea atribuţiei de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă atrag atenţia asupra următoarei situaţii. Pe 7 iunie, guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. Pe 9 iunie, moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale parlamentului. Conform articolului 113, alineatul 3 din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie, la şase zile de la prezentare“, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Băsescu lui Mircea Geoană şi Robertei Anastase.

Haşotti: E o diversiune

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat ieri că Traian Băsescu şi PDL pornesc de la premisa că dacă se devansează data moţiunii de cenzură atunci vor fi mobilizaţi îndeosebi parlamentarii democrat-liberali, iar moţiunea ar primi mai puţine voturi. „Se porneşte de la următoarea premisă: parlamentarii PDL sunt blocaţi în Bucureşti, se doreşte convocarea sâmbătă pentru că se ştie că fie-care parlamentar are audienţele lui, programul lui, se deplasează în străinătate, deplasări care nu că nu pot fi anulate, dar nu se pot întoarce parlamentarii de acolo. Ideea este ca moţiunea să obţină cât mai puţine voturi. E o diversiune incalificabilă pe care o practică Băsescu şi PDL“, a mai spus Haşotti. Liderul senatorilor PNL a susţinut că parlamentul „nu e bătaia de joc“ sau „preşul de şters pe picioare“ al lui Băsescu ori al PDL, considerând că se doreşte decredibilizarea parlamentului“, a explicat Haşotti.

Ponta: Băsescu e speriat

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că şefului statului îi este frică de faptul că parlamentarii puterii ar putea fi convinşi în acest weekend să o voteze. „Este o teamă a domnului Băsescu că în acest weekend presiunea populară, presiunea sindicatelor îi va influenţa pe o parte dintre parlamentarii puterii (să voteze moţiunea PSD – n.r.). Dacă preşedintele ţării apelează la asemenea metode şmechereşti înseamnă că e într-adevăr foarte disperat şi foarte speriat, mai ales de ceea ce oamenii le vor spune parlamentarilor puterii în acest weekend“, a comentat Ponta.
De asemenea, Ponta a susţinut că s-a consultat şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi că acesta nu va accepta convocarea Birourilor Permanente reunite pentru devansarea moţiunii de cenzură, la solicitarea lui Traian Băsescu. „M-am consultat cu domnul Geoană şi a luat decizia corectă, moţiunea se dezbate şi se votează marţi“, a dat asigurări Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII