20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCronologia intervenţiei americane împotriva reşedinţei lui Osama

Cronologia intervenţiei americane împotriva reşedinţei lui Osama

Audierea membrilor comandoului american care a desfăşurat, în noaptea de duminică spre luni, raidul împotriva reşedinţei lui Osama ben Laden la Abbottabad, la nord de Islamabad, a permis să se stabilească modul în care s-a derulat intervenţia, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

– În plină noapte, mai multe elicoptere care transportau 79 de membri ai unui comando americani, în principal membri ai Navy Seal, se apropie de reşedinţa lui Osama ben Laden evitând depistarea lor prin radar, arată mediafax.ro.

– Două elicoptere lasă la sol aproximativ 30 de membri ai comandourilor în incinta reşedinţei, al cărei gard exterior se termină în partea superioară cu sârmă ghimpată, ajungând la 5,5 metri înălţime. Unul dintre aparate, cel mai probabil o versiune modificată a unui MH-60 Blackhawk, aterizează forţat din cauza unei "defecţiuni mecanice" şi nu mai poate fi folosit, potrivit unei prime relatări a oficialilor americani de rang înalt.

– O echipă de intervenţie se îndreaptă spre clădirea anexă a reşedinţei. Emisarul lui ben Laden, care locuia aici, deschide focul. El este ucis împreună cu soţia sa.

El a fost singurul ocupant al reşedinţei care a deschis focul asupra americanilor, contrar unei prime relatări potrivit căreia au avut loc schimburi de focuri pe toată durata intervenţiei.

– Cealaltă echipă pătrunde în acest timp în clădirea principală. Ea se întâlneşte mai întâi cu fratele emisarului, care este ucis, potrivit unui oficial american care nu a făcut alte precizări. Potrivit postului de televiziune NBC, el avea o mână la spate în momentul în care a membrii Navy Seal au intrat în camera în care se afla, lăsând de înţeles că are o armă, ceea ce nu era cazul.

– Echipa Navy Seal urcă la etajele superioare şi îl găseşte într-o cameră pe fiul adult al lui ben Laden, Khalid, care este şi el eliminat, potrivit acestui oficial. El ar fi încercat să se arunce asupra membrilor comandoului, potrivit New York Times.

– La ultimul etaj, ei intră în camera lui Osama ben Laden, a cărui soţie încearcă să se interpună. Ea este împuşcată în picior. Ben Laden nu se predă imediat şi este împuşcat în cap. Potrivit presei americane, el este împuşcat şi în piept.

Potrivit unei prime relatări, ben Laden şi-ar fi folosit soţia ca scut uman, dar informaţiile au fost dezminţite ulterior de Casa Albă.

– În camera în care se afla ben Laden, echipa Navy Seal găseşte o puşcă de asalt AK-47 şi un pistol rusesc cu calibrul de nouă milimetri. Alte arme, al căror model şi număr nu au fost precizate, au fost, de asemenea, găsite în reşedinţă.

Membrii forţelor speciale găsesc, de asemenea, cusute în hainele liderului Al-Qaida, bani şi numere de telefon, ceea ce arată că era pregătit să fugă, potrivit oficialului american.

– Comandoul adună tot ce poate constitui sursă de informare şi ia cu el carneţele, cinci calculatoare, zece hardware şi circa 100 de dispozitive de stocare (CD, DVD, stick-uri de memorie).

– Echipele Navy Seal distrug elicopterul accidentat după ce pun la adăpost cei aproximativ 20 de femei şi copii găsiţi în reşedinţă.

– După aproximativ 38 de minute de la începutul operaţiunii, elicopterele pleacă, luând cu ele cadavrul bărbatului pe care Statele Unite îl urmăreau fără încetare de peste zece ani.

– Luni, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), cadavrul lui ben Laden, care a fost transportat pe portavionul american Carl-Vinson aflat în largul coastelor pakistaneze, este scufundat în mare la încheierea unei ceremonii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS