13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci localităţi din Mehedinţi, în pericol de inundaţii

Cinci localităţi din Mehedinţi, în pericol de inundaţii

Judeţul Mehedinţi este sub cod portocaliu de inundaţii, cinci localităţi fiind deja vizate de cotele depăşite ale Dunării.

Autorităţile judeţului Mehedinţi sunt în stare de alertă, întrucât există pericolul producerii unor inundaţii în mai multe localităţi riverane Dunării, aşa că, vineri dimineaţă, prefectul judeţului a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ca să se pună la punct ultimele măsuri care se vor lua în caz de calamitate.
Cele mai mari probleme s-au semnalat în lo­­calitatea Vrata, unde Dunărea şi-a ieşit din matcă. Sunt inundate deja 20 de hectare de izlazuri, 50 de hectare de păduri şi 40 de hectare de păşuni. Din fericire, până în prezent nu au fost inundate culturi agricole.

Satul Cozia, cel mai expus efectelor inundaţiilor

Sis­te­mul de Gospodărire a Apelor (SGA) Me­­hedinţi monitorizează cu mare atenţie şi satul Cozia, comuna Pristol.
„Există ris­cul producerii unor viituri importante, care pot afec­ta viaţa comunităţilor locale şi si­gu­ran­ţa cetăţenilor. Din informaţiile pe care le avem de la Hidroelectrica, se pare că Du­nărea va intra în ţară în zilele ur­mă­toa­re cu 13.000 mc pe secundă, faţă de 11.500, cât are în prezent. De­ja au apărut probleme în zona Vrata şi monitorizăm cu mare atenţie satul Cozia, care este cel mai ­expus efectelor inundaţiilor“, a declarat Adrian Dră­ghici, directorului SGA Mehedinţi.
Întrucât există pericolul de a fi inun­dat oraşul Belgrad (Serbia), se va lua mă­sura golirii lacului de acumulare de la Hidrocentrala Porţile de Fier I, care se va vărsa în la­cu­l de la barajul Porţile de Fier II.

Evo­lu­ţia cote­lor fluviului Dunărea, monitorizată

Autorităţile spun că în Mehedinţi s-au luat toa­te mă­su­rile pentru a monitoriza evo­lu­ţia cote­lor fluviului Dunărea prin posturile ­hidrometrice Baziaş, Moldova Nouă, Dre­n­cova, Orşova, Drobeta Turnu Se­­v­erin, Gruia şi Calafat şi pentru a se in­t­er­veni în cazul în care situaţia o im­pu­ne.
„Ne aflăm până pe 9 iunie sub cod portocaliu. Este destul de grav, însă deocamdată situaţia este sub control. Suntem pregătiţi, avem spaţii pentru evacuare dacă va fi nevoie, spaţii pentru alimente şi apă şi tot ce este necesar. Primii care trebuie să fie 24 de ore din 24 pe poziţii sunt primarii din localităţile care sunt în pericol de a fi inundate“, a declarat prefectul judeţului, Ion Mîţu.
La Gruia, cota de atenţie a fost depăşită cu 80 cm, nivelul Dunării ajungând astfel la 610 cm, specialiştii aşteptându-se ca până pe 7 iunie cota de pericol să fie atinsă sau chiar depăşită. Debitul fluviului era vineri dimineaţă, la Baziaş, de 11.500 mc/s, la Porţile de Fier I, de 12.200 mc/s, iar la Porţile de Fier II, de 11.500 mc/s.

Subunităţile ISU „Drobeta“, în stare de alertă

Toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Drobeta“ sunt în stare de alertă şi pregătite să intervină, dispunându-se: instruirea şi suplimentarea personalului din serviciul operativ în scopul recepţionării apelurilor şi informării operative a Inspectoratului General.
Totodată vor fi înştiinţate şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi.
De asemenea, au fost avertizate pri­măriile Gogoşu, Gruia, Pristol, Gâr­la Mare, Vrata, Salcia să instituie ser­vi­ciul de permanenţă şi să atenţioneze po­pulaţia din zonele inundabile să fie per­manent pregătită pentru retragerea ani­malelor din aceste zone, şi să raporteze la SGA Mehedinţi ori­ce pagubă produsă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS