14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Frica de Voicu

Costel Căşuneanu a declarat, atât procurorilor, cât şi în faţa instanţei, că se simţea intimidat de senatorul Cătălin Voicu şi că i-a dat bani de teamă că acesta ar putea ajunge ministru de interne şi, în cazul unui refuz, s-ar putea răzbuna.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, Costel Căşuneanu afirmă că l-a perceput pe Cătălin Voicu drept „o persoană puternică, în sensul că era înconjurat de oameni foarte puternici“.
„Uneori, din dorinţa de a lăsa o impresie favorabilă în privinţa sa, sub aspectul puterii pe care o are în viaţa publică, (Voicu – n.r.) vorbea despre relaţiile sale cu oameni politici, magistraţi, avocaţi, generali, persoane cu funcţii de conducere din Poliţia Română, persoane din serviciile secrete. Cred că proceda în acest mod deoarece vroia să mă impresioneze şi să-şi etaleze puterea care nu era numai la nivel declarativ, ci i-am perceput-o şi prin prisma persoanelor pe care le-am văzut în anturajul său“, spune omul de afaceri Costel Căşuneanu, citat de procurori în rechizitoriul întocmit în cazul Voicu.
Exemplificând, Căşuneanu nominalizează câteva dintre persoanele „importante“ pe care le-a văzut în anturajul senatorului Cătălin Voicu: generalul Isac, prezentat lui Căşuneanu ca „făcând parte din serviciile secrete“, generalul Suceava de la Academia de Poliţie, generalul Marin de la SRI, Marian Vanghelie, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc sau „domnul Georgescu de la DGA“ (Direcţia Generală Anticorupţie a Ministerului de Interne – n.r.).

În faţa judecătorilor instanţei supreme, Căşuneanu declara, pe 9 aprilie, că Voicu i-a inspirat frică

„Arăt că Voicu mi-a inspirat frică la ideea că o persoană ca el ar putea să ajungă ministru de interne, pentru că «te leagă imediat», purtam această idee în subconştientul meu“, afirma Căşuneanu în declaraţia din 9 aprilie din faţa instantei supreme, document citat în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Procurorii arată, de altfel, în mai multe fragmente ale rechizitoriului, că această „apărare“ pe care şi-a pregătit-o Căşuneanu, şi el trimis în judecată alături de Voicu, a fost axată pe negarea acuzaţiei de cumpărare de influenţă şi susţinerea ideii că, deşi nu credea în intervenţiile lui Voicu, i-a dat acestuia în mai multe rânduri bani, cu titlu de împrumut, deşi nu-i era clar că-i va primi înapoi, de frică să refuze cererile unui posibil viitor ministru de interne.

Floarea, presupusul fin al lui Voicu, a recunoscut că acesta a încercat să-l convingă să mintă

Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Cătălin Voicu, afirmă şi el, potrivit sursei citate, că nu a primit cei 200.000 de euro invocaţi de Cătălin Voicu.
„Radu Dan Floarea a recunoscut faptul că inculpatul Cătălin Voicu a încercat să-l determine să dea o declaraţie neconformă realităţii, în sensul că ar fi primit de la el, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro provenind de la inculpatul Costel Căşuneanu, cu termen de restituire sfârşitul anului 2009“, se arată în rechizitoriu.
Procurorii susţin că Floarea a conştientizat consecinţele grave la care s-ar expune în cazul în care ar da declaraţii mincinoase în dosar ca urmare a „mediatizării cazului“.
Floarea a confirmat că, în cursul anului 2009, a primit „diferite sume de bani“ de la Voicu, toate luate cu împrumut, totalizând 515.000 de euro. Cea mai mare dintre sumele luate o dată de Floarea de la Voicu ar fi fost, potrivit DNA, de 110.000 de euro, banii fiindu-i daţi de senator în luna iulie 2009, şi au fost folosiţi de omul de afaceri pentru a achita o garanţie la Eximbank Craiova.
Floarea „a arătat că nu este reală susţinerea lui Voicu în sensul că ar fi cerut şi primit de la acesta, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro, singurele sume primite fiind cele menţionate“, se mai arată în rechizitoriu.
Declaraţia dată de Radu Dan Floarea în timpul urmăririi penale a fost confirmată şi de alţi şapte martori audiaţi de procurori, unul dintre ei fiind chiar avocatul Laura Antoanela Drăgotescu, cea cu care Floarea a purtat o discuţie transcrisă de procurori şi depusă la dosarul Voicu în contextul arestării preventive a senatorului, discuţie care distruge alibiul acestuia referitor la banii primiţi de la Costel Căşuneanu.
Senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnatură privată.
Procesul în care cei patru vor fi judecaţi va începe pe 14 iulie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU